Сьогодні, після 5-місячного терміну утримання під вартою лікарки та волонтерки Юлії Кузьменко, яка проходить підозрюваною у справі щодо вбивства Павла Шеремета, Нацполіція влаштувала обшук за місцем проживання Кузьменко та її цивільного чоловіка – волонтера Петра Кияна.

Адвокат Юлії Кузьменко Тарас Безпалий розповів у коментарі «Цензор.Нет», що намагались знайти правоохоронці та на якій підставі взагалі відбувся цей обшук.

Правозахисник наголосив, що єдиною підставою для обшуку через п’ять місяців після затримання Кузьменко може бути відсутність будь-яких доказів, які б підтвердили вину.

За словами адвоката, під час обшуку шукали мобільні телефони, сімкарти, незареєстровану зброю, вибухівку. За результатами вилучили сімкарти, стартові пакети до них, роутери та рушницю, яка належить Петру Кияну з дозвільними документами на право володіння.

Він нагадав, що обшук в її будинку за цією ж адресою проводився 12 грудня минулого року.

«Вони нічого не пояснюють. Єдиною підставою для сьогоднішнього обшуку у Юлії Кузьменко може бути відсутність будь-яких доказів, які б підтвердили вину. Тому через 5 місяців після затримання вони знову прийшли з обшуком і намагаються хоч щось знайти. Але нічого такого їм виявити не вдалося», – пояснив адвокат.

Тарас Безпалий додав, що зараз Юлія Кузьменко утримується в ізоляторі тимчасового утримання. І за всі ці 5 місяців будь-яких активних слідчих дій з нею не проводилося.

«Крім слідчого експерименту, в якому вона брала участь, запропонували пройти психологічну експертизу в КНДІСЕ, але ми відмовилися, оскільки у нас є певна недовіра до пана Ірхіна і інших експертів цієї установи. Також відмовилися від поведінки одночасного допиту Кузьменко і Дугарь у зв’язку з тим, що зараз карантин. З огляду на, що Юлія в ІТТ, для неї потенційно небезпечно спілкування з іншими людьми. Більше ніяких слідчих дій не проводилося», – підкреслив адвокат.

Нагадаємо. Вранці 23 квітня адвокат повідомив, що у лікарки та волонтерки Юлії Кузьменко, яка проходить підозрюваною у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, проходять обшуки. Крім того, обшуки ведуться у її близьких та знайомих.

1 квітня Печерський суд Києва виніс рішення про продовження тримання під вартою Юлії Кузьменко. Адвокат Кузьменко Тарас Безпалий повідомив, що строк утримання продовжено до 30 травня 2020 року, але захист буде подавати апеляцію.

17 квітня суддя Печерського районного суду Києва Білоцерківець зірвав апеляцію та переніс засідання, порушуючи всі можливі закони. Через це Київський апеляційний суд відклав розгляд апеляції на рішення суду першої інстанції про продовження утримання під вартою підозрюваної у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, Юлії Кузьменко, на 28 квітня.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання і оголошення підозр фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Слідство підозрює п’ять осіб – лікарку і волонтерку Юлію Кузьменко, медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь і ветерана АТО Андрія Антоненка, добровольців АТО Владислава та Інну Грищенків.