До багатьох порушень у справі затриманих за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета додалось ще одне: суддя Печерського райсуду Білоцерківець зірвав розгляд апеляції на ухвалу про продовження тримання під вартою Юлії Кузьменко до 30 травня. Судове засідання перенесли на 28 квітня.

Про це повідомляється на сторінці Free Dr Kuzmenko в Фейсбук.

У повідомленні йдеться, що суддя Печерського районного суду м.Києва Білоцерківець зірвав апеляцію та переніс засідання, порушуючи всі можливі закони.

«Суддя Печерського районного суду м. Києва Білоцерківець надав повний текст своєї ухвали від 1 квітня сьогодні о 10:00. Матеріали справи з вчорашнього вечора лежать у канцелярії Печерського суду. Але, оскільки засідання в апеляційному суді було призначено вже на 12:00, воно було фактично зірване саботажем Білоцерківця. Тепер розгляд апеляції призначили на 28 квітня – за 12 днів від сьогодні», – йдеться в повідомленні.

Активісти підкреслили, що з дня затримання лікарки та волонтерки Юлії Кузьменко пройшло понад 4 місяці.

«Станом на сьогодні минуло більше 4 місяців з дня затримання лікарки, волонтерки Юлії Кузьменко. Скільки ще може тривати цей саботаж, порушення усіх можливих законів та безпідставного утримування за ґратами висококваліфікованого лікаря та матері?!», – питають активісти.

Вони звернулись до Вищої рада правосуддя з вимогою порушити дисциплінарне провадження щодо судді Білоцерківця О.А. за фактом його умисного порушення закону (подати повний текст ухвали протягом 5 днів з дня її винесення), що призвело до зірвання розгляду апеляції.

Крім того, звернулись до президента Зеленського із запитанням про обіцяне під час виборів правосуддя та закон.

«Володимир Зеленський Офіс Президента України. Ви є гарантом Конституції України, яку по відношенню до Юлії Кузьменко за останні 4 місяці було порушено не один десяток разів. Де правосуддя та закон, який ви обіцяли, коли балотувались на найвищу посаду у державі? Зверніться до Офіс Генерального прокурора та Ірини Венедіктової з вимогою в порядку ст. 36 КПК ініціювати зміну запобіжного заходу для лікарки Кузьменко на будь-який не пов’язаний з триманням під вартою!», – написали вони.

Активісти нагадали МВС України про те, що протягом 1,5 місяців не проводяться жодні слідчі дії. І запитали, чому вона має сидіти у тюрмі, якщо не можна проводити досудове слідство, у тому числі через карантин?

Також зазначили, що після звернення до омбудсмена з прав людини Людмили Денісової, ситуація погіршилася. Юлія Кузьменко безпідставно знаходиться понад 4 місяці за ґратами і це може призвести до біди.

«Багато західних країн у часи епідемії випускають з-під варти затриманих та ув’язнених, щоб убезпечити їх від зайвих контактів та забезпечити головне право – право на життя. Чому лікарка в Україні в цей непростий для світу час не лише не може займатись порятунком пацієнтів, але змушена сидіти за ґратами у порушення українських законів та міжнародних норм?», – питають активісти.

Крім того, спільнота звернулась із проханням до всіх небайдужих людей приєднатися до допомоги.

Вони пропонують розмістити у себе на сторінці своє фото з написом #FreeDrKuzmenko, а у дописі позначити головних офіційних представників України: «Володимира Зеленського, Офіс Президента України, Офіс генерального прокурора, Вищу раду правосуддя, Міністерство внутрішніх справ і Людмилу Денісову. Та запитати у них: де обіцяна справедливість і коли вона настане у випадку Юлії Кузьменко?

Активісти вчергове підкреслили, що Юлію Кузьменко вже 4 місяці безпідставно утримують за ґратами. І нагадали, що лікарка та волонтер ніколи б нікого не залишила у скрутний час.

Нагадаємо. 1 квітня Печерський суд Києва виніс рішення про продовження тримання під вартою дитячої кардіохірургині та волонтерки Юлії Кузьменко. Адвокат Кузьменко Тарас Безпалий повідомив, що строк утримання продовжено до 30 травня 2020 року, але захист буде подавати апеляцію.

У вбивстві журналіста Павла Шеремета підозрюються: медсестра Яна Дугарь, лікар і волонтер Юлія Кузьменко, музикант Андрій Антоненко і подружжя Інна і Владислав Грищенки. Підозра прозвучала на брифінгу МВС за присутністю президента Зеленського.