Для мінімального відновлення Донбасу потрібно щонайменше 21 мільярд доларів.

Про це повідомив віцепрем‘єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у ефірі каналу N1.

«Для розуміння цифр, за незалежними оцінками експертів, втрати української економіки від зруйнованого Донбасу вже сьогодні сягають 120 мільярдів доларів. На відновлення Донбасу, хоча б мінімальне, за оцінкою Віденського економічного інституту необхідно 21 мільярд доларів», – сказав Резніков.

Міністр зазначив, що українська влада вирішила зробити «економічне чудо» на підконтрольних уряду територіях Донбасу.

«Моє Міністерство зараз розробляє концепцію стратегічного, економічного розвитку Донбасу, мета якого – залучення інвестицій через створення територій пріоритетного розвитку. Ключова ідея полягає в тому, що не за бюджетні кошти, не за донорські кошти, і мінімально за кредитні кошти зробити відновлення Донбасу. Зробити вітринний проєкт вздовж 420 кілометрів лінії розмежування, для того, щоб продемонструвати, що життя людей можливе тільки у вільній, незалежній, європейській Україні», – пояснив Резніков.

На думку міністра та уряду, економічний успіх цього проєкту має поглибити розрив між вільною та окупованою частиною Донбасу. Водночас, він сподівається, що після звільнення ОРДЛО проєкт зможе стати економічним зразком для всього регіону.