Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі нагадала про співпрацю та дружні відносини двох країні і застерегла від можливого призначення Міхеїла Саакашвілі на високу посаду в українському уряді. Такі дії української влади можуть спричинити дефіцит довіри між двома країнами.

Про це йдеться в заяві Зурабішвілі, яка оприлюднена на сайті президента Грузії 28 квітня.

У заяві підкреслюється, що Україна та Грузія – близькі стратегічні партнери. Співпраця країн базується на багатовіковій дружбі, повазі, спільних інтересах та прагненнях.

Зурабішвілі зауважила, що наразі країна-партнер (Україна, – ред.) розглядає кандидата на високу політичну посаду, якого судами усіх трьох інстанцій Грузії визнали винним. І це спричинило занепокоєння уряду Грузії та суспільства.

Вона зазначила, що розуміє ситуацію щодо невтручання до кадрової політики іншої держави, водночас висловила нерозуміння самого процесу призначення на високу посаду особи, злочинну діяльність якої визнали не лише в Грузії, а й в Європейському суді.

«Як глава держави, я добре знаю, що втручання у внутрішні справи та кадрову політику іншої держави неприпустиме у міжнародних відносинах. Однак також є неприйнятним і незрозумілим з боку українського уряду обрати громадського діяча, злочинна діяльність якого визнана не лише у суді Грузії, а й у відповідному рішенні Європейського суду з прав людини. Не кажучи вже про те, що його звинувачують у тяжких корупційних злочинах», – заявила Зурабішвілі.

Президентка Грузії додала, що ситуацією, яка сьогодні склалася в Україні щодо призначення Саакашвілі, стурбовані всі, хто поважає історію двох країн, найважчий шлях, який пройшли разом, і ті, хто піклується про майбутнє стратегічної дружби.

«Серед них я особисто – президент Грузії, і зі мною – більшість суспільства. Тільки ті, хто хоче розірвати непохитну дружбу між Грузією та Україною, можуть бажати такого розвитку подій», – переконана Зурабішвілі.

Насамкінець вона вислови сподівання, що інтереси наших країн будуть «більш цінними та захищеними, ніж вузькі політичні амбіції та розрахунки».

Водночас, стало відомо, що Міхеїлу Саакашвілі запропонували увійти до Національної ради реформ. Напередодні з’явилась інформація, що Кабмін відкликав з парламенту подання про призначення експрезидента Грузії віцепрем’єр-міністром з реформ. Міхеїл Саакашвілі може увійти до Національної ради реформ через «труднощі з призначенням в уряд».

Нагадаємо. 22 квітня народний депутат Олександр Качура (фракція партії «Слуга народу») заявив, що експрезидент Грузії і колишній глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі розглядається як кандидат на посаду віцепрем’єр-міністра з реформ.

Сам Саакашвілі заявив, що стати віцепрем’єром з реформ йому запропонував Президент Володимир Зеленський.