Це п’ята за рахунком скарга з шести, які були подані, починаючи з 2017 року, і стосуються порушення прав Православної церкви України в Криму. Ця скарга порушує найбільш гострі питання, які загрожують повним знищенням громади. Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент звернувся до української влади з пропозицією і додав: «Відмову ми будемо розцінювати як зраду».

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

«Справа про виселення Кримської єпархії ПЦУ з храму в Сімферополі Європейський суд (ЄСПЛ) комунікував владі РФ (app. No. 33931/19). Із сотень кримських справ сьогодні набереться навряд чи більше десятка, до розгляду яких Суд приступив», – йдеться в повідомленні.

Адвокат Сергій Заяць, який представляє інтереси Кримської єпархії ПЦУ, повідомив у Фейсбуці, що це вже п’ята за рахунком скарга з шести, які були подані, починаючи з 2017 року. Усі вони стосуються порушення прав Православної церкви України в Криму.

«Ця скарга порушує найбільш гострі питання, які загрожують повним знищенням громади», – повідомив він.

Крім того, адвокат зазначив, що влада РФ повинна направити свої заперечення до Суду до 5 січня 2021 року. Після цього можливість прокоментувати справу буде надана Управлінню єпархії як заявнику. Уряду України Суд також запропонував вступити в цю справу.

«Стаття 1 Конвенції передбачає зобов’язання Держав, які її підписали, гарантувати кожному, хто перебуває під їхньою юрисдикцією, права і свободи, визначені в розділі I цієї Конвенції. Я не думаю, що питання є проблемним, оскільки у скарзі йдеться про порушення, що відбулися після 1 квітня 2014 року. Нагадаю, з цієї дати РФ поширила на територію Криму чинність власного законодавства. Та й під час слухання по міждержавній скарзі Уряд РФ не заперечував того, що контролює територію Криму. Дебати точилися лише навколо дати, з якої РФ здійснює такий контроль, та підстав, з яких Росія опинилася у Криму. Тобто, очевидно, що Росія несе відповідальність за порушення прав людини на півострові. Але це є натяком на питання «чий Крим».

Він також додав, що подібні питання виникають і на інших окупованих територіях.

«Такі питання Суд ніколи не ставить у скаргах про події, що відбулися на власній суверенній території Держави (наприклад, якби скарга проти РФ стосувалася подій у Москві). Однак такі питання виникають у скаргах щодо Придністров’я, Карабаху, Кіпру, тощо. Це є хоч і непрямим, але підтвердженням з боку Суду того, що Крим – це Україна. Як не крути», – додав адвокат.

Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент також прокоментував повідомлення ЄСПЛ ІА «Голос Криму». Він зазначив, що з 2016 року Управління Кримської Єпархії Української Православної Церкви ПЦУ інформувало ЄСПЛ про всі правопорушення, які були в Криму по відношенню до віруючих Української церкви, і порушення права на релігійну свободу та віросповідання.

Крім того, владика Климент звернувся до української влади.

«ЄСПЛ пропонує Україні увійти до справи третьою стороною. Тому я офіційно звертаюсь до Уряду України. Віряни Української Православної Церкви ПЦУ шість років, без будь-якої підтримки зі сторони влади України ведуть боротьбу за те, щоб зберегти Українську церкву в Криму. Це перша справа ЄСПЛ, яка піднімає низку питань пов’язаних з порушенням права на релігійну свободу. І тому, відповідно запиту ЄСПЛ до Уряду України щодо можливості увійти в цю справу третьою стороною і представляти інтереси Кримської Єпархії УПЦ ПЦУ, прошу Уряд України підготувати всі необхідні документи для того, щоб представляти в ЄСПЛ інтереси вірян Кримської Єпархії УПЦ ПЦУ. Відмову ми будемо розцінювати як зраду», – заявив митрополит.