13 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд у Верховну Раду законопроект «Про внесення змін у деякі закони України щодо питань громадянства». Він має дозволити військовим і біженцям з Росії отримувати українське громадянство за спрощеною процедурою.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зокрема, пропонується звільнити певні категорії осіб від обов’язку подавати зобов’язання припинити іноземне громадянство при придбанні громадянства України, якщо вони складуть присягу громадянина України.

Зеленський пропонує спростити отримання українського громадянства військовослужбовцям за контрактом в Збройних силах України (ЗСУ) та громадянам держави-агресора або держави-окупанта, які понесли в своїй країні переслідування, за умови подання ними декларації про відмову від іноземного громадянства.

Нагадаємо. Раніше Кабмін вніс у Раду законопроект, який пропонує зміни до закону про статус іноземців по виду на проживання. Законопроект №0933 «Про внесення зміни в закон «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо особливостей оформлення документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України)» підтримали 348 парламентарів.

Згідно із оновленим законом, оформленням документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, тим громадянам, котрі мешкають в зоні проведення АТО/ООС, буде здійснювати центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем звернення самої особи або його законного представника. Для внесення відомостей про місце проживання може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

Відомо також, що у Росії президент Володимир Путін максимально спрощує процедуру отримання російських паспортів та громадянства для українців.