Президенти Азербайджану, Вірменії та Російської Федерації домовилися припинити військові дії на території Нагірного Карабаху та уклали угоду, яка регулює умови миру.

Ми, Президент Азербайджанської Республіки І.Г.Алієв, Прем’єр-міністр Республіки Вірменія Н.В.Пашинян і Президент Російської Федерації В. В. Путін, заявили про наступне:

1. Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабахського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року.

Азербайджанська республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.

2. Агдамський район і території, утримувані Вірменської Стороною в Газахском районі Азербайджанської Республіки, повертаються Азербайджанської Стороні до 20 листопада 2020 року.

3. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

4. Миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації – 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна із Сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

5. З метою підвищення ефективності контролю за виконанням Сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр по контролю за припиненням вогню.

6. Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року – Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв’язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не охоплюватиме м.Шушу.

За згодою Сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв’язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

7. Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

8. Проводиться обмін військовополоненими і іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

9. Розблокуються всі економічні та транспортні зв’язки в регіоні. Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської Республіки і Нахічеванської Автономної Республіки з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За згодою Сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв’язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян охарактеризував домовленості наступним чином:

«Це не перемога, але і поразки не буде до тих пір, доки ви не визнаєте себе програвшими».

Президент РФ Володимир Путін заявив про введення в регіон «російських миротворців»:

«Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія зупиняються на зайнятих ними позиціях. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі та вздовж коридору, що з’єднує Нагірний Карабах з Республікою Вірменія, розгортається миротворчих контингент Російської Федерації».

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що разом з Росією миротворчу діяльність у Нагірному Карабаху здійснюватиме Туреччина.

При цьому у вищенаведеному тексті заяви про Туреччину жодного слова і згадки не було.