«Слідство.Інфо» опублікувало перші 44 прізвища осіб, яких передали в ОРДЛО під час обміну.

29 грудня 2019 року на вільну територію України повернулися 76 громадян, яких незаконно утримували проросійські бойовики у в’язницях тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Серед звільнених з полону лише 12 військовослужбовців, а решта заручників — це цивільні. Україна ж в обмін на утримуваних українців віддала бойовикам 124 людини.

Як відомо, після обміну представниця України в підгрупі ТКГ Валерія Лутковська заявила, що Україні не слід публікувати повний перелік тих, кого Україна віддала в ОРДЛО. За її словами, вони не давали на це згоду…

«Слідство.Інфо» з власних джерел отримало список тих, кого Київ відправив на обмін. Вони наголошують, що це лише перша частина, де вказані люди, які дійсно є зрадниками та бойовиками та мали відношення до російсько-української війни на Донбасі. Про те, є й інші…

«Окрім бойовиків і зрадників, ми виявили у цьому переліку чимало осіб із суто кримінальними злочинами, які сталися поза межами зони бойових дій і не мають стосунку до війни. Інформацію про них ми оприлюднимо в наступній публікації».

Так, у першому списку «Слідства.Інфо» вказано 44 особи, з яких 27 – громадяни України, 14 – громадяни Росії, 2 – громадян Білорусі та 1 бразилець.

Громадяни України Едуард Бондаренко – фігурант справи про вбивство українського контррозвідника, полковника Олександра Хараберюша;Сергій Пастухов – фігурант справи про вбивство Хараберюша;Аббасов Рустам Нурідін Огли – готував теракт у Маріуполі;Сергій Петриков – готував теракт у Маріуполі;Марина Ковтун – фігурантка справи про вибух у харківському пабі “Стіна”;В’ячеслав Чумак – фігурант справи про теракти на залізниці біля Харкова;Володимир Дворніков – обвинувачений у справі про вибух на ході в Харкові;Сергій Башликов – обвинувачений у справі про вибух на ході в Харкові;Віктор Тетюцький – обвинувачений у справі про вибух на ході в Харкові;Ігор Джадан – обвинувачений у сепаратизмі і причетності до тероризму, учасник Антимайдану в Харкові;В’ячеслав Євтухов – справа про «харківських партизанів»;Сергій Веселов – справа про «харківських партизанів»;Дмитро Волошко – справа про «харківських партизанів»;Костянтин Калашніков – фігурант справи про вибух мосту на залізниці в Одеській області;Владислав Долгошея – фігурант справи про вибухи на залізниці в Одеській та Миколаївській областях;Руслан Долгошея – фігурант справи про вибухи на залізниці в Одеській та Миколаївській областях;Микола Казанський – фігурант справи про вибухи на залізниці в Одеській та Миколаївській областях;Олег Мазур – фігурант справи про вибухи на залізниці в Одеській та Миколаївській областях;Миколи Селятенко – фігурант справи про вибухи на залізниці в Одеській та Миколаївській областях;Микола Дубіна – фігурант справи про вибух на залізниці в Запорізькій області;Катерина Фотьєв – фігурантка справи про теракти в Одесі;Олександр Шевцов – фігурант справи про теракти в Одесі;Ігор Удовенко – фігурант справи про теракти в Одесі;Євген Підмазко – фігурант справи про теракти в Одесі;Володимир Грубнік – фігурант справи про вибух біля одеського управління СБУ;Мирослав Мельник – фігурант справи про вибух автомобіля в центрі Одеси;Микола Рубан – фігурант справи про вибух на блокпості українських військових. Громадяни Росії Валерій Гратов – полковник, бойовик;Лариса Чубарова – відома як терористка «Тереза»;Олександр Дакар – у 2017 році намагався вбити добровольців Аміну Окуєву й Адама Осмаєва;Руслан Гаджиєв – бойовик;Олег Даронін –бойовик;Владислав Макаров – фігурант справи про шпигунство;Шаміль Мулієв – бойовик;Сергій Петров – бойовик;Мурат Джимієв – фігурант справи про спробу теракту біля Верховної Ради у 2017 році;Василь Кусакін – бойовик;Микола Покусаєв – бойовик;Євген Шаталов – бойовик;Максим Сливко – фігурант справи про спробу теракту в Києві у 2015 році;Анатолій Бусигін – фігурант справи про вбивство в Маріуполі. Громадяни Білорусі Дмитро Новіков – бойовик;Олег Ткачук – учасник подій 2 травня 2014 року в Одесі. Громадянин Бразилії Рафаель Лусваргі – бойовик.

Варто зазначити, що це лише частина айсбергу. У цьому матеріалі «Слідство.Інфо» оприлюднило імена підозрюваних у тероризмі на теренах мирної частини країни і деякі з них взагалі не отримали вироку (колишні беркутовці, наприклад). Однак Україна передала й інших осіб, яких вимагала Росія. «Слідство.Інфо» зазначає, що згідно з отриманим ними списком, українська сторона передала на непідконтрольні території 17 іноземців, обвинувачених у тяжких злочинах. І більшість з них є громадянами Російської Федерації.

Можливо, після оприлюднення повної інформації суспільству стане більш зрозумілим те, чому представники нової влади не оприлюднили прізвища переданих в ОРДЛО (а по суті – до Росії) злочинців, чому вперше за 5 років війни та кілька минулих обмінів будь-яким ЗМІ було заборонено знаходитись на місці обміну. Та чому навіть до аеропорту, коли вже прилетіли звільнені з полону українці, допускали лише обраних представників ЗМІ та не пустили представників Генштабу, розвідки і навіть ООН.

Нагадаємо. 29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною й окупованими районами Донбасу. З непідконтрольних територій повернулися 76 українців, а Україна видала ОРДЛО (на запит Росії) 124 людини.