Генеральна прокуратури Азербайджанської Республіки порушила кримінальну справу стосовно ватажка так званого «союзу добровольців Криму» Мартояна Армена Гамлетовича, який воював у Нагірному Карабасі.

Про це повідомили в пресслужбі Генеральної прокуратури Азербайджанської Республіки, передає «Анадолу».

Зазначається, що справу порушено, на підставі зібраних матеріалів в ході розслідування у зв’язку зі злочинними діями, вчиненими проти Азербайджанської Республіки ватажком угруповання «союз добровольців Криму» Мартояном Арменом Гамлетовічем (Самвелом) та іншими особами.

Було встановлено, що керівник угруповання «союз добровольців Криму», громадянин Росії Мартоян Армен Гамлетович (на прізвисько Самвел) та інші члени угруповання в жовтні 2020 року зустрічалися з посадовими особами «у Вірменії і на окупованих азербайджанських територіях, а також з керівництвом сепаратистського режиму Нагірного Карабаху, обговорювали з ними бойові операції». Вони незаконно перетинали державний кордон Азербайджанської Республіки, без встановлених на міжнародному рівні документів і поза КПП державного кордону. Крім того, «брали участь на боці вірмен і найманців в терористичних операціях проти мирних громадян і Збройних сил Азербайджанської Республіки».

«Члени злочинного угруповання, використовуючи боєприпаси, військову техніку, з наміром розпалити міжнаціональну ворожнечу, здійснювали численні злочинні діяння проти мирних жителів, які не брали участь в бойових операціях, провокували вибухи, пожежі або інші дії, що створюють загрозу», – йдеться у повідомленні.

За даним фактом генеральним прокурором Азербайджанської Республіки порушено кримінальну справу за статтями 100.2 (ведення агресивної війни), 120.2.1 (умисне вбивство організованою групою або злочинним співтовариством), 318.2 (незаконне перетинання державного кордону Азербайджанської Республіки) тощо. Розслідування доручено Слідчому управлінню Генпрокуратури.

Наразі Генпрокуратура готує клопотання про надання правової допомоги відповідним державним органам Російської Федерації.

Генеральна прокуратура заявляє, що буде зроблено звернення до міжнародних організацій з прийняттям всіх можливих заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у зазначених та інших подібних злочинах, відповідно до норм міжнародного права.