Новопризначений міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що факт заборони в’їзду в Україну іноземного актора не може служити підставою для заборони фільмів за його участю. Крім того, Україна не може виділяти гроші на зйомки телесеріалів за участю Росії, однак на приватні проєкти варто дивитися з погляду економічної доцільності.

Про це Ткаченко заявив в ефірі телеканалу «UA: Перший».

Таким чином він прокоментував виключення російського актора Федора Добронравова з переліку осіб, які створюють загрозу українській національній безпеці.

«На мою думку, тільки той факт, що комусь заборонений в’їзд, не може одночасно бути підставою для того, щоб фільми, в яких брали участь ці люди, були заборонені», – сказав він.

За його словами, і самі санкції були необґрунтовані.

«По-перше, я вважаю, що і санкції були введені необґрунтовано. По-друге, давайте розрізняти. Є заборона в’їзду. Яким чином заборона в’їзду може стосуватися аудіовізуального продукту. Я багато разів питав це у керівників минулої влади… На мій погляд, одна справа, коли є порушена кримінальна справа проти когось, наприклад, Охлобистіна, Пореченкова, тоді це має стосуватися так званих «чорних списків». Інша справа, коли автоматом всі ці люди заносяться в «чорні списки», і сотні годин аудіовізуального продукту, в тому числі фільм Романа Балаяна, кладуться на полицю», – вважає новий міністр культури та інформаційної політики.

Ткаченко підкреслив, що з цим питанням потрібно буде розібратися. І додав, це для того, щоб внесення в такі «чорні списки» було прозорим і зрозумілим.

Крім того, за словами міністра, продаж серіалів у Росію дає змогу залучити більше грошей для зйомок в Україні, у яких задіяно українських акторів. І, якщо Україна, як держава, не може виділяти гроші на зйомки телесеріалів за участю Росії, то на приватні проєкти потрібно дивитися як на економіку.

«Я був продюсером серіалів, і напевно, одним із небагатьох, хто припинив співпрацю з росіянами після 2014 року. Це мій особистий вибір як приватного підприємця. Якщо мова йде про державні кошти, то вкладати їх у спільне виробництво з росіянами не можна, допоки в нас є держава-агресор. Стосовно приватних ініціатив – це економіка», – заявив він.

Нагадаємо. Російського актора Федора Добронравова внесли до переліку іноземних артистів, які загрожують безпеці України і яким заборонений в’їзд в листопаді 2017 року через те, що він публічно підтримував анексію Криму і неодноразово відвідував окупований Росією півострів.

26 березня 2019 року Окружний адмінсуд Києва визнав протиправною заборону на в’їзд в Україну Добронравову і анулював заборону на ретрансляцію деяких фільмів з його участю, зокрема серіалу «Свати». Одним з засновників цього проєкту є чинний президент Володимир Зеленський.

Представник Володимира Зеленського на виборах президента адвокат Сергій Кальченко допоміг скасувати заборону на в’їзд в Україну Добронравову, а 14 червня 2019 року його було виключено з переліку осіб, що загрожують національній безпеці України.

Після анексії Росією Криму і початку збройної агресії на Донбасі Україна ввела обмеження на діяльність в Україні культурних діячів із РФ, які підтримують російську агресію. У 2018 році телеканал «1+1», на якому працював Ткаченко показував серіали, які були зняті у співпродакшені з РФ.

4 червня 2020 року Ткаченка було призначено на посаду міністра культури та інформаційної політики України.