Законопроєкт «Про діяльність медіа» подано до парламенту 27 грудня. Його розробили депутати з фракції «Слуга народу»: Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Єлізавета Богуцька та інші.

Як повідомляється, текст проєкту поступив на розгляд керівництва Верховної Ради та ще не з’явився на сайті парламенту.

На питання регулювання діяльності медіа увагу законодавців спрямував президент Володимир Зеленський, підписавши указ №837/2019 щодо розробки відповідного законопроєкту. Він зобов’язав Кабмін винести на розгляд Ради декілька проєктів такого характеру до кінця поточного року. Указом передбачені створення положень про «стандарти новин», механізми, які б заважали поширенню недостовірних даних та регулювали їх спростування у разі оприлюднення.

Також на Кабінет міністрів покладено підготовку законопроєктів, які унеможливлять володіння та фінансування українських ЗМІ з боку представників Росії. Йдеться як про громадян (фізособи), так і про юридичні особи.

Очікується, що буде підсилено відповідальність за порушення законодавства в сфері розповсюдження інформації.

Суспільство отримало змогу ознайомитись з ключовими положеннями нового законопроєкту 13 листопада, коли Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики провів відкрите засідання з презентацією своїх наробіток. Згідно з концепцією законопроєкту, планується внесення змін до цілої низки законів, прийнятих у період з 1993 по 2006 рік: «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформаційні агентства», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення».

Як буде вибудовуватись протидія російському впливу на український інформаційний простір, визначають декілька положень. Зокрема, ціла низка фізичних та юридичних осіб позбавляється можливості володіти (повністю чи частково) засобами медіа в Україні. Це громадяни Російської Федерації, а також юридичні особи та компанії, для яких вони виступають акціонерами або бенефіціарами. Володіти засобами медіа або фінансувати їх не зможуть чиновники або засновані ними компанії з непрозорою структурою власності.

Змінюються й вимоги до українських ЗМІ. Зокрема, їх очікує більш жорстка, порівняно з поточною, звітність, та зобов’язання страхувати своїх журналістів від можливих професійних ризиків.

Окремо розглянуто пропозицію Олександра Ткаченка про введення санкцій проти неприбуткових медіа – так звану систему «фінансовий fair play». Нардеп сподівається, що це допоможе позбавити політиків та представників бізнесу можливості впливати на ЗМІ.

Щодо Нацради з телебачення і радіомовлення, на неї теж очікують певні зміни. Заплановано розширення її повноважень та новий статус – більш незалежний від політичної кон’юнктури.