До парламенту України винесено на розгляд законопроєкт, яким передбачається скасування Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Такий законопроєкт передав у парламент депутат від провладної партії «Слуга народу» Максим Бужанський. І написав про це у своєму Telegram-каналі.

Вказується, що «мовний закон» потрібно вважати таким, що втратив чинність «на базі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеціанської Комісії».

При цьому він заявив, що цей закон начебто спрямований на дискримінацію носіїв інших мов і, передовсім, російської мови. Більш того, завдає шкоди державі, принижує україномовну літературу та виштовхує громадян.

Далі пряма мова:

«Друзі, вніс до парламенту законопроєкт про визнання Закону про державну мову таким, що втратив чинність. Про скасування закону про мову, якщо комусь зрозуміліше так. На базі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеціанської Комісії. Ми всі прекрасно розуміємо, що нічого спільного із захистом і розвитком української мови, чинний закон не має. Що закон цей спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, передовсім, російської мови. Що закон цей безпосередньо завдає шкоди нашій державі, виштовхуючи наших громадян з нашого інформаційного поля в чуже. Що цей закон вбиває і принижує нашу україномовну літературу, ставлячи її в неконкурентне положення і не даючи їй рости», – заявив Бужанський.

Але при цьому він додає, що планується розробка якогось нового закону про державну мову, який буде враховувати інтереси іншомовних громадян України. І він не буде, як цей, «принижувати права» тих, хто не є україномовним.

«Це закон для тих, хто не хоче бачити Україну сильною, сучасною, багатонаціональною державою. Та й чорт з ними, я говорю не від їхньої особи. Упевнений, скасування закону про мову в чинній редакції, відкриє можливість для написання дійсно вартісного документа. Широкої дискусії на цю тему між жителями Сходу і Заходу України, націоналістами, раціоналістами, діячами культури, представниками медіа. І новий закон буде відповідати інтересам нашої країни і європейських цінностей, про які так багато говорили автори попереднього закону. І якими вони знехтували, відверто утискаючи і принизивши права неукраїномовних громадян України. Про що прямо говориться у висновках Венеціанської Комісії», – підсумував нардеп.

Нагадаємо. Вчора, 9 грудня, президент Росії Володимир Путін на зустрічі у «нормандському форматі» також говорив про захист російськомовних громадян в Україні. І заявив, що український закон про державну мову, навчання в українських закладах на українській мові тощо, неприпустимо. І Росія буде продовжувати захищати права людей, які розмовляють російською.