Американські експерти різко сприйняли призначення Ірини Венедіктової новим генеральним прокурором. Вони одноголосно розкритикували дії української влади: таке враження, що влада випробовує межі, як далеко вони можуть тиснути. Ніби вони хочуть перевірити, наскільки дієвою є опозиція

При цьому деякі наголошують, що Венедиктова не підходить на роль генерального прокурора через погану репутацію та залежність від президента. Інші впевнені, що ексгенпрокурор Руслан Рябошапка був цілком адекватним варіантом, але владі продемонстрував незалежність від президентського офісу і тому його звільнили.

Про це повідомляє «Голос Америки».  

Експерт Центру міжнародного приватного підприємництва Ерік Гонц вважає її призначення тривожним дзвіночком для незалежності прокуратури.

«Одне з найбільших нарікань серед бізнесу в Україні є брак правосуддя. Тепер в Україні є генеральна прокурорка, яка дуже близька до партії президента, і я хвилююсь, що інвестори та бізнес сприймуть її призначення як повернення до старих правил в Україні. Це призначення демонструє зміну підходу адміністрації Зеленського. Мовляв, от ми маємо всі нові обличчя в уряді. І у нас є генеральна прокурорка, яка насправді тісно переплетена з так званою українською елітою», – зазначив він.

Він також додав, що саме Руслан Рябошапка демонстрував свою незалежність від влади і мав серйозну підтримку на Заході. А прихід нового уряду та такої прокурорки може відлякати іноземних кредиторів.

«Мене, як оглядача ситуації по Україні, лякає те, що Україна повертається до старих поганих часів. Звільнити з уряду важливих гравців, які мали добрі стосунки з МВФ, було надзвичайно поганою ідеєю. Якби я мав можливість поговорити з президентом Зеленським, я б йому сказав: припиніть, будь ласка, не робіть більше ніяких змін, інвестори і без того на межі, Україну і так вже розглядають як країну високого ризику. Зупиніться, просто зупиніться», – нарікає Ерік Гонц.

Експертка аналітичного центру «Атлантична Рада» Мелінда Герінг вважає Ірину Венедиктову не готовою для посади генерального прокурора України, особливо з огляду на те, що вона є політично заангажованою фігурою. Вона підкреслює, що гендерний момент на має значення – справа у поганій репутації та призначенні її для звинувачень проти п’ятого президента України.

«Вона – абсолютно помилкова кандидатура на цю посаду. Посада генерального прокурора – одна з п’яти найважливіших посад в країні. Вона ніколи не була прокурором, вона політично не є нейтральною, а це передбачено законом, і вона є політичною фігурою – третій номер в партії «Слуга народу” в минулому році. Вона навіть не пройшла конкурс на посаду до Верховного суду. Якщо Венедіктову призначили, щоб вона висунула звинувачення проти Петра Порошенка, ми повертаємося в старі погані часи. Генеральна прокуратура не повинна грати в такі ігри», – зазначає вона.

Політичний оглядач Джонатан Брансон з центру SOSi Exploit наголошує, що потрібно дати шанс та подивитись, тому що «цього президента» досі підтримують люди.

«Якщо справи підуть дійсно так, як побоюються активісти, тоді деяку їх критику можна буде виправдати. Поки це спекулятивна критика. В Україні досі дуже багато людей підтримують цього президента, в Україні досі панує оптимізм. Звичайно, недавно були ухвалені негативні рішення щодо нового уряду, але треба поважати вибір українців», – сказав він.

При цьому експерт визнає, що уряд веде ризиковану політику.

«Скільки ще кнопок має Зеленський натиснути? І чи він розуміє, що він їх натискає? Зараз стільки всього відбувається в Україні: вибіркове правосуддя, переслідування активістів у справі Шеремета, обвалились євробонди, проблемне законодавство у сільському господарстві, коронавірус, формула Штайнмаєра, заяви про прямі переговори з бойовиками на Донбасі.Таке враження, що влада випробовує межі, як далеко вони можуть тиснути. Ніби вони хочуть перевірити, наскільки дієвою є опозиція. Тепер все ставиться під сумнів: чи Майдан трапився, чи хтось скинув Януковича, чи це було (як ми на Заході любимо говорити) просто мирні протести студентів і вчителів», – зазначив політичний експерт Джонатан Брансон.

Колишній посадовець Пентагону в адміністрації Обами, а тепер директор аналітичного центру «Пенн-Байден» Майкл Карпентер назвав зміну генерального прокурора «поганим сигналом».

«Мені важко зрозуміти, як в цей час президент і його команда вирішили звільнити стільки людей в уряді, що користуються такою великою довірою на Заході. Зокрема, колишнього генпрокурора Руслана Рябошапку. І також міністрів фінансів, оборони, економіки, вони працювали над справді глибокими системними реформами. Звільнити їх в цей час, коли ціни на нафту впали, світ входить в стан рецесії (якщо не депресії), коли є страх щодо поширення коронавірусу – це дуже погані новини для тих, хто стежить за ситуацією в Україні. Незалежно, як проявить себе новий уряд, це дуже поганий сигнал», – наголосив Карпентер.