Кум президента Росії Володимира Путіна, один з лідерів проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук вказав у декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1». Кіпрська фірма, яка також задекларована Віктором Медведчуком, фігурує у структурі власності іншого телеканалу групи, «2+2» (ТОВ «Гравіс-Кіно»). Дружина Медведчук Оксана Марченко через ланцюжок компаній володіє майже 25% акцій кожного з телеканалів.

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми: корупція в деталях».  

Згідно з інформацією в декларації Медведчука, його дружина є кінцевою бенефіціарною власницею компанії Bolvik Ventures Ltd з Британських Віргінських островів.

Вказана фірма через ланцюжок інших компаній має у власності 24,66% в ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» – це вказано у поясненні щодо структури власності на сайті каналу «1+1» станом на 2 березня 2020 року.

Зазначено також, що цю компанію контролює бізнесмен Ігор Суркіс, але немає даних про причетність до неї Медведчука. А іншим великим співвласником «1+1» є олігарх Ігор Коломойський.

Кіпрська фірма, яка також задекларована Медведчуком, фігурує у структурі власності іншого телеканалу групи «2+2». (ТОВ «Гравіс-Кіно»). Ту так само вона діє через ряд компаній і контролює частку розміром 24,51% – це вказано у звіті на сайті цього телеканалу, опублікованому 16 березня.

І тут так само на сайті телеканалу вказано, що Bolvik Ventures LTD контролює бізнесмен Ігор Суркіс, але дані про причетність до неї Медведчука відсутні.

Водночас, в інших каналах групи «1+1» компанія Bolvik Ventures LT не фігурує, а телеканал ТЕТ не оприлюднив структуру власності.

На питанні Коломойському щодо долі родини Медведчуків у структурі «Студії 1+1» він відповів, що не знає цього. А дізнався нібито з декларації.

«Для мене це новина. Порядок наступний. Ми отримали цю інформацію. Телеканал повинен у десятиденний строк надіслати запити: коли відбулося відчуження, як відбулося відчуження і чому не повідомили. Тобто чому не повідомили? Чому про це дізнаємося з декларації?», – заявив Коломойський.

Відомий у світі український олігарх також відповів на уточнююче питання щодо комфорту під час партнерства з родиною Медведчуків. Бізнесмен зазначив: «Я мені яка різниця?».

«А мені яка різниця? Він же не єдиний власник. Навіщо обговорювати – комфортно або не комфортно, якщо це від мене не залежить? Якщо Суркіс продав Медведчуку. Як я можу на це вплинути? Якщо мова йде про Bolvik, то раніше там був Суркіс. Тепер у декларації написали, що власник Марченко. Треба з’ясувати, на яку частку, скільки акцій. Там же не написано нічого… до речі, я ніколи не поділяв Медведчука і Суркісів. Я завжди вважав, що вони разом. За яким активів і в якому співвідношенні – це вже інше питання».

Дізнатися щось з цього приводу у самого Медведчука або його дружини Оксани Марченко не вдалося – не відповіли на дзвінки.

Під час дзвінка Ігорю Суркісу журналістам довелося поспілкуватися з його охоронцем, який порадив звертатися в його приймальню, де не відповіли на дзвінки. Однак і там не відповіли.

Коли зателефонували брату, народному депутату Григорію Суркісу, на дзвінок також відповів його охоронець. Він пообіцяв передати питання журналістів «Схем» щодо обставин передачі частки в «1+1» Медведчуку, але станом на момент публікації Григорій Суркіс не вийшов на зворотний зв’язок.

Журналісти-розслідувачі у письмовій формі надіслали прохання про коментарі у пресслужбу телеканалу «1+1». Відповіді ані там, ані на дзвінки до офіційної пресслужби вони не отримали.

Однак на запит «Детектор медіа» в «1+1» все ж відповіли. Наразі жодних коментарів щодо отриманої відповіді не було.