Атлантична Рада опублікувала звернення семи Послів США в Україні на підтримку українсько-американської співпраці.

Відповідне звернення оприлюднено після відозви, яка була ініційована Київським Безпековим Форумом за участю українських дипломатів, політиків, громадських активістів та експертів. Всі вони виступили на захист стратегічного партнерства між Україною і Сполученими Штатами Америки.

Такі взаємні звернення – це взагалі безпрецедентне явище у відносинах України та США. І це є свідченням того, що теми, порушені у документах, мають надважливе значення.

Звернення Послів містить заклик не руйнувати відносини між державами, незважаючи на бажання деяких сил втягнути країни у протистояння.

Підписанти підкреслили, що Сполучені Штати та Україна розвинули масштабні та міцні відносини, які служать інтересам обох країн – «країн, які поділяють цінності демократії, волі і людської свободи».

«Успіх України як незалежної, стабільної, демократичної держави із сильною ринковою економікою, вкоріненою в європейські інституції, відповідає інтересам Сполучених Штатів, що полягає в зміцненні стабільності і безпеки в Європі», – йдеться в повідомленні.

Вказується також, що двосторонні відносини між нашими країнами «давно користуються широкою двопартійною підтримкою в Сполучених Штатах, як в Конгресі, так і на рівні Президентів від Республіканської і Демократичної партій».

«Наші відносини також спираються на підтримку широкого спектру українського політикуму», – написано у зверненні.

У відозві також додали, що спроби втягнути Україну у внутрішні політичні процеси в Америці мають токсичний смисл і мають на меті внести розкол між державами.

«Упродовж років ми працювали на творення і зміцнення американсько-українського стратегічного партнерства, проголошеного у 1996 році. Саме тому нас приголомшують спроби втягти Україну у внутрішні політичні процеси в Америці в контексті наближення виборів Президента Сполучених Штатів у 2020 році. Ці наміри просувають лукавий і токсичний смисл, який не ґрунтується на реаліях американсько-українських відносин, але має на меті послабити співробітництво між Сполученими Штатами та Україну і внести розкол між нашими країнами. Це не служить інтересам жодної з наших країн», – йдеться в зверненні.

Посли США в Україні засудили будь-які дій, які можуть нашкодити відносинам між США та Україною.

«Суворо засуджуємо такі дії, якими хочуть розділити наші країни, і закликаємо офіційні чинники в обох державах разом запобігти крокам, які лише завдадуть шкоди нашим двостороннім відносинам і віддалять наші країни одна від одної», – наголосили вони.

Звернення підписали: Перший Посол Сполучених Штатів в Україні Роман Попадюк, Третій Посол Сполучених Штатів в Україні Стівен Пайфер, Четвертий Посол Сполучених Штатів в Україні Карлос Паскуаль, П’ятий Посол Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст, Шостий Посол Сполучених Штатів в Україні Вільям Тейлор, Сьомий Посол Сполучених Штатів в Україні Джон Теффт, Дев’ятий Посол Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович.