Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський заявив, що міжнародні медіагрупи приєднують Україну до російськомовного ринку збуту.

Про це він написав у Facebook

За його словами, у 2021 році буде вичерпано інструментарій поширення та закріплення домінуючого статусу української мови в ефірі телеканалів і радіостанцій. Саме тому він закликав експертну громадськість до підготовки нових інструментів для популяризації та поширення української мови. У тому числі на офіційному рівні та сфері медіа.

На думку Костицького потрібно вимагати локалізації контенту українською.

«Законодавча вимога до іноземних телеканалів, які ретранслюються або планують працювати в Україні, локалізувати свій контент українською мовою за наявності більше однієї мовної доріжки та/або мовлення іншими мовами, ніж мови країн ЄС. Це важливо, оскільки в Україні ретранслюється більше сотні іноземних телеканалів. Лише декілька з них локалізовані українською. Переважна більшість – мовить російською мовою», – написав він.

Через таку ситуацію зберігається положення російської мови в українському медіапросторі. Крім того, зберігається сам алгоритм додання України міжнародними медіагрупами до російськомовного ринку збуту свого телепродукта.

«Це той випадок, коли «русский мир» в Україні просувається за рахунок комерційної логіки російських, європейських та американських медіакорпорацій. Також це створює нерівні умови господарчої діяльності для нішових українських телеканалів, що виконують вимоги ресурсоємкого закону про мовні квоти, на відміну від іноземних мовників», – додав Костинський.

Він також додав, що не лише Україна має інформувати спільноту за кордоном про події в країні, але також підтримувати свої діаспори.

«Українська держава має не тільки інформувати закордонну спільноту про події в Україні та про український погляд на міжнародні події через телеканал або телеканали іномовлення, але й підтримувати свої діаспори, надаючи їм легальний доступ до українського, україномовного контенту… А поточна ситуація вимагає, щоб ці нариси вже в недалекому майбутньому сформувалися у повноцінний впливовий політичний дискурс», – підсумував він.