Представництво Президента України в АР Крим відреагувало на заяву нового прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про постачання води до Криму для українців.

У представництві наголосили, що така позиція або надійшла з подачі Росії, або у влади взагалі немає розуміння до чого може призвести водопостачання до деокупації півострова.

Про це повідомила Таміла Ташева на свої сторінці Фейсбук разом з репостом виправдовувань Шмигаля.  

Росія як окупант несе відповідальність – позиція представництва по Криму незмінна.

«Позиція Представництва Президента України в АР Крим не змінилась – ми вважаємо що держава-окупант (Росія) несе повну відповідальність за громадян України, що живуть на півострові. І жодної води до Криму до повної деокупації півострова від ворога», – вчергове підкреслюють у представництві.

Крім того, нагадується, що така дискусія вже «не вперше точиться». Такі закиди вже були на початку цього року від «Слуг народу», а раніше і кількома роками раніше від окремих топ-посадовців.

«Причини дві: 1) російський наратив; 2) відсутність обізнаності щодо ситуації в Криму, недостатні знання міжнародного права, аналізу того, що буде відбуватися з нашими ж громадянами, якщо воду пустять( ще більший тиск і репресії, бо гроші в РФ звільняться для посиленнявійськових та силовиків, не буду передічувати всіх причин)», – підкреслює Таміла Ташева.

Вона також написала, що «новопризначений прем‘єр-міністр поки не у контексті Криму» і пообіцяла зі сторони представництва «брифити весь Уряд щодо кримських питань, зокрема води».

Також Таміла Ташева наголосила, що їй вже закидали твердження про те, що у разі прийняття рішення подати воду до Криму до його деокупації, вона напише заяву про відставку.

«Мені вже почали закидати моє твердження про те, що якщо воду в Крим вирішать давати (сформоване рішення) – я подам у відставку. Подам, як, впевнена, це зробить вся наша команда. Ніколи не трималась ні за які посади чи «роботи»», – запевнила вона.

І додала, що поки цього рішення про постачання води немає, вони будуть доносити принципову позицію як по воді, так по інших питаннях щодо окупованого Росією Криму.

Нагадаємо. 5 березня в ефірі телеканалу «1+1» прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у Криму живуть Українці, тому потрібно відновити постачання води. Але потім він заявив, що не це мав на увазі.

1 лютого голова бюджетного комітету Верховної Ради, нардеп від фракції «Слуга народу» Юрій Арістов заявив, що Україна може почати подавати почати подавати воду в анексований Росією Крим. І заробляти. При цьому, говорячи про півострів, сказав: «Росії».

11 лютого в ефірі телеканалу «Прямий» голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що погодився б на компроміс щодо постачання води в окупований Крим.

Ввечері того ж дня лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров категорично заявив про те, що пускати воду в окупований Росією Крим – це продаж і територій, і людей. І що ніякі «арахамії» не мають права здавати Росії території та півмільйона кримських татар.

Наступного дня голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія вибачився перед українцями за ті слова, які «вирвані з контексту», про постачання води в окупований Крим.

До 2014 року близько 85% потреб жителів Криму в воді забезпечував Північно-Кримський канал, вода по якому йшла із України. Але після анексії Криму Росією Україна припинила постачання води.