Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео закликав Росію припинити окупацію півострова Крим, звільнити всіх незаконно ув’язнених українців, яким окупаційна влада мститься через незгоду.

Про це сказано в заяві Держдепу. 

У заяві написано про те, що 27 лютого вже шоста річниця спроби Росії анексувати український півострів.

«Крим – це Україна. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму», – зазначив Помпео.

Він наголошує, що російська окупаційна влада продовжує порушувати права людини на півострові. Зокрема йдеться, що до в’язниць потрапили понад 80 людей «за мирну протидію окупації». Помпео також звернув увагу на утиск прав і свобод кримських татар – корінного населення півострова.

«Сполучені Штати закликають Росію звільнити всіх українців, яких незаконно ув’язнили в помсту за їх мирну незгоду, і покласти край зловживанням Росії основними свободами в Криму», – написано в повідомленні.

Держсекретар підкреслив, що США будуть продовжувати економічні санкції проти РФ доти, доки не будуть звільнені незаконно захоплені території Криму і Донбасу. І світ ніколи не забуде незаконні дії Росії по відношенню до України.

«Світ ніколи не забуде неспровоковане вторгнення Росії в Україну. Сполучені Штати засуджують незаконні дії Росії в Криму і її триваючі агресивні дії проти України, в тому числі на Донбасі, і будуть підтримувати санкції проти Росії доти, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні й не виконає повністю свої зобов’язання по Мінським угодами», – наголошується в заяві.