Тимчасово окуповані території Донецької та Луганської області перебувають на межі техногенної екологічної катастрофи через забруднення питних вод радіацією.

Таку інформацію надав віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, передає телеканал «Дом».

За повідомленням, Україна вже скеровувала звернення до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з проханням моніторингу екологічної ситуації на ТОТ Донбасу, однак Росія, зі свого боку, відмовляється навіть обговорювати цю можливість. Про загрозу екологічної катастрофи знають також в ОБСЄ.

«Голова ОБСЄ пан Рама письмово відповів на моє звернення про те, що «ми вбачаємо величезні ризики техногенної катастрофи, пов’язані з радіаційним забрудненням». Нагадаю, що існує шахта «Юний комунар», де в 1970-х роках був ядерний вибух. Вони не дбають про неї, не відкачують воду і, за нашою інформацією, радіоактивна вода дійшла до шару питної води», — зазначив Резніков.

Також міністр додав, що забруднення води радіацією загрожуватиме не тільки Донбасу, а й Російській Федерації. Крім того, забруднена вода може потрапити до Чорного моря, що є ризиком для всієї європейської спільноти.

Саме тому, українська сторона вимагає допуску на територію шахти моніторингової місії МАГАТЕ, проте влада РФ, що наразі здійснює суттєвий контроль над тимчасово окупованим Донбасом, поки всіляко перешкоджає цьому. Навіть у Тристоронній контактній групі Росія відмовляється обговорювати це питання.

Як зазначалось, загроза радіаційного забруднення виникла після того, як майже три роки тому окупаційна влада у Донецьку припинила відкачування води з об’єкта «Кліваж» на шахті «Юнком». У 1979 році на шахті відбувся ядерний вибух, і до 2018 року з об’єкта відкачували воду, щоб радіація не піднімалася на поверхню. Однак зараз небезпечне підприємство просто затоплене.