Майже усі підконтрольні окупаційним адміністраціям «ЗМІ» дають новину про оновлену доктрину «Руський Донбас». Це досить великий документ, де повно російських пропагандистських гасел, фейків, агресивних тверджень і посягання на територіальну цілісність не тільки України, але й на цілісність колишніх країн СРСР.

Окупаційна влада, так званої «ДНР» представила доопрацьований документ доктрини «Руський Донбас». Кінцевий варіант доктрини буде представлений у Донецьку 28 січня.

Кордонів не визнаємо

На самому початку цього документу є фраза:

«Після розпаду Радянського Союзу мільйони руських виявилися за межами своєї історичної Батьківщини, ставши громадянами штучно створених державних утворень».

Тобто у цьому документі стверджується, що країни, які стали незалежними після розпаду СРСР – є «штучно створеними державними утвореннями». Назв країн немає, але це не тільки Україна, а й інші. Далі йде твердження, що існують не кордони між незалежними державами, а «довільно окреслених кордонів між політичними утвореннями».

Це посилання про те, що прихильники руського миру не визнають кордони між державами, які визнані на світовому рівні.

Все ці твердження, які є у «доктрині», повністю повторюють тезис Путіна: «Кордони Росії ніде не закінчуються». Цю фразу він сказав у листопаді 2016 року під час вручення премій Російського географічного товариства. Цю фразу тиражували майже усі російські ЗМІ.

Фейки у документі

У доктрині досить багато пропаганди та фейків. Один з таких фейків про те, нібито в Україні існує «геноцид руського народу» і що є «насильницьке та криваве насадження української мови та культури». Незгодних з цим нібито «кидають за грати», «фізично знищують» та «залякують».

Далі більше — нібито Україна «оголосила війну всьому російському населенню колишнього СРСР».

Усе це дуже нагадує повністю вигадану «жахливу» історію про «розіп’ятого хлопчика», історії про концентраційні табори для прихильників руського миру.

В Україні ніде не заборонено спілкуватися російською мовою, а от чиновники, представники різних гілок влади мають використовувати державну мову, коли вони виконують свої обов’язки.

Цікаво, що у цій доктрині приділено багато уваги російській мові, але немає жодної згадки про те, що на окупованих територіях може бути використання інших мов. Про українську мову немає нічого. Ще більше, на окупованих територіях вже немає викладання української мови. А ось у школах України таке існує для російської мови.

Посягання на територіальну цілісність України

У доктрині є беззаперечні факти кримінального злочину по статті 110 ККУ — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Розробники цього документу вважають, що кордони так званих «Л/ДНР» мають збігатися з кордонами Донецької та Луганської областей. Тобто, звільнені від окупантів у 2014 році території Донеччини та Луганщини мають бути під владою окупаційних адміністрацій Донецька та Луганська.

У доктрині визначається, що одна з перспектив – це встановлення контролю так званими «Л/ДНР» «над усіма територіями колишніх Донецької і Луганської областей». Використовується навіть термін «возз’єднання». Правда ніде не зазначено, яким чином окупанти планують це зробити.

Що у сухому залишку?

Мешканців окупованих територій довго годували казками про те, що фейкові республіки от-от приєднають до Росії. Так от, у цій доктрині немає жодної згадки про те, що колись це станеться. Мова йде лише про те, що мешканці мають отримувати російські паспорти. І на цьому закінчується усе приєднання до РФ.

А ці території так і залишаться, як зазначається у доктрині, «форпостом руського народу у боротьбі з його супротивниками» та «прикладом і зразком для руського миру і руської людини». За цими пафосними визначеннями – суцільна пустота.

Насправді, це територія, де панує беззаконня, де порушуються базові права людини, де пограбовані та порізані на металобрухт майже всі підприємства. Де існує концтабір «Ізоляція», де немає правосуддя, але є катування людей.

Як нещодавно заявив Ігор Гіркін – громадянин РФ, який був одним з тих, хто розпочав агресію на Донбасі, характеризуючи ці території — це «клоака».

І ніякі доктрини не зможуть змінити це.