Міністри закордонних справ країн-членів НАТО погодили новий пакет підтримки для України і Грузії. У ньому передбачені військові навчання і додатковий доступ до навчальних програм НАТО, а також поглиблене партнерство між цими країнами та Альянсом.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише «Європейська правда».  

Генсек зробив заяву після засідання, яке проходило у форматі захищеної телеконференції.

«Ми вирішили ще більше поглибити наше партнерство з Україною і Грузією, в тому числі за допомогою навчань у стратегічному регіоні Чорного моря, а також спільну роботу, щоб протистояти кіберзагрозам, включаючи обмін радіолокаційними даними про рух у повітряному просторі з тим, щоб зробити небо безпечніше для всіх», – заявив Столтенберг.

Він назвав цей пакет підтримки ще одним кроком до партнерства.

«Це ще один елемент у дуже сильному партнерстві між НАТО та Україною», – додав він.

Крім того, Столтенберг закликав Росію до припинення вогню на Донбасі.

«Коли йдеться про Донбас, ми бачимо, що попри заклики до Росії припинити військову активність, підтримувані Росією сепаратисти продовжують атакувати українські сили на сході країни. І ми бачимо порушення режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях», – сказав генсек.

Він підкреслив, що не лише Україна фіксує та підтверджує ці порушення. Про них вказують у звітах і спостерігачі ОБСЄ. При цьому додав, що через карантинні обмеження, які пов’язані з коронавірусною хворобою, вони не мають змоги повноцінно працювати.

«Зараз виникла проблема, що спостерігачі мають ще більші складнощі із виконанням своїх завдань, тому що вони обмежені у вільному пересуванні і вони не можуть звітувати так, як повинні. Ми закликаємо Росію припинити бойові дії в Україні і підтримку сепаратистів, які відповідальні за порушення припинення вогню», – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.