Колишня мер Слов’янська Донецької області, яку звинувачують у сепаратизмі та здачі міста проросійським силам, сьогодні виграла справу проти України. Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України щодо екс-мера й ухвалив рішення про виплату Нелі Штепі 2600 євро моральної компенсації і 1000 євро відшкодування судових витрат.

Неля Штепа поскаржилася на порушення пункту 3 статті 5 Конвенції про захист прав людини, через що її попереднє ув’язнення було тривалим та невиправданим. Не вказуючи справжніх причин тривалості, вона скаржилася на порушення пункту 1 статті 6 Конвенції, мовляв, кримінальне провадження проти неї було необґрунтовано тривалим.

До цього слід додати, що розгляд її справи дійсно був надтривалим, тому що майже кожного разу суд відкладався з різних причин, серед яких хвороби підсудної, неявка її адвоката, заміна адвоката, зміна місця розгляду справи, заміна суддів за позовом обвинуваченої, хвороба суддів та відрядження, ДТП з постраждалим адвокатом тощо.

Через відводи та самовідводи членів колегії суддів жоден з них так і не зміг винести вирок. Деякі суди взагалі не змогли навіть провести підготовчі засідання. Після більш ніж 16-місячної перерви харківський Орджонікідзевський райсуд зміг продовжити підготовче засідання у справі Штепи, але…

ЄСПЛ визнав прийнятною скаргу екс-мера Нелі Штепи щодо надмірної тривалості кримінального провадження щодо неї і постановив, що мали місце порушення вищевказаних статей Конвенції.

За рішенням суду Україна має виплатити Штепі 2600 євро моральної компенсації і 1000 євро відшкодування судових витрат.

Нагадаємо. 13 липня 2014 Нелю Штепу було заарештовано. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей, і створення терористичної групи чи організації.