Національний банк України (НБУ) прогнозує жорсткий макроекономічний сценарій у разі, якщо не буде укладено нову програму розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом (МВФ), зокрема з точки зору падіння ВВП. Навіть попри те, що реформи попередніх років збалансували економіку.

Про це повідомив регулятор у Фейсбук.  

Правління центробанку під час онлайн-зустрічі з членами American Chamber Commerce in Ukraine в четвер заявило про велику вірогідність жорстокого макроекономічного сценарію, якщо Україна не укладе нової програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом.

«Національний банк презентує оновлений макропрогноз 23 квітня. Ми очікуємо, що за умови укладення програми співпраці з МВФ Україна не повторить сценарію 2009 року, коли вона була в лідерах за показниками падіння ВВП… Водночас макроекономічні сценарії без програми з МВФ є достатньо жорсткими», – наголосили вони.

Члени правління регулятора підкреслили, що завдяки реформам попередніх років економіка країни стала збалансованою і підготовленою до кризи. При цьому Україна не так сильно залежить від міжнародного туризму і виробничих ланцюгів, як багато інших країн.

Водночас криза, що розгорілася через пандемію коронавіруса, здешевила для країни імпорт енергоносіїв, тоді як попит на товари українського експорту знизився незначно.

Також члени правління центробанку під час онлайн-зустрічі запевнили про готовність гнучко вводити вимоги нового «антивідмивного закону», який набуває чинності з 28 квітня.

«Загалом цей закон вкрай потрібен. Він комплексно вирішує два питання: перше – впровадження ризик-орієнтованого підходу в банках, друге – можливість віддаленої ідентифікації», – підкреслили вони.

Нагадаємо. Раніше Нацбанк заявляв, що Україна поступово просувається до підписання нової програми розширеного фінансування з МВФ. Але для виконання умов отримання програми залишилося ухвалити законопроект №2571-д «Про вдосконалення деяких механізмів банківської діяльності» у другому читанні та зміни до держбюджету 2020.

При цьому, до Верховної Ради не виходить достукатися навіть у президента. Народні депутати внесли більше ніж 16 тис. поправок до «банківського» законопроекту №2571-д.