Народний депутат від партії «Голос» Роман Лозинський направив звернення до міністра закордонних справ про вжиття захисту прав українців в окупованому Росією Криму через новий указ Володимира Путіна про позбавлення їх права на землю. Після чого вже й народний депутат від фракції «Слуга народу» Віталій Безгін звернувся до уряду та представника президента в АР Крим із проханням відреагувати на указ президента РФ Володимира Путіна про позбавлення осіб без паспорту РФ прав на прибережні ділянки землі в Криму.

Про це нардепи написали на своїх сторінках в Фейсбук.

Народний депутат від партії «Голос» Роман Лозинський написав, що відреагувати можна лише дипломатичним шляхом, але це має бути зроблено державою.  

«Окупант не соромиться закручувати гайки. Вочевидь, зараз можемо діяти лише дипломатично. Але не реагувати на позбавлення прав українців у Криму ми як держава не маємо права. Спільно з колегою Solomiia Bobrovska подали депутатське звернення до міністра закордонних справ про невідкладне вжиття заходів для захисту прав українських громадян в окупованому Криму у зв’язку з новим указом Путіна, який позбавляє права на землю громадян України в Криму, які відмовилися отримувати паспорти країни-окупанта», – написав Лозинський.

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Віталій Безгін подякував Лозинському за те, що «звернув увагу на останні події, які стосуються Криму». І написав звернення, яке спрямоване віцепрем’єр-міністру-міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексію Резнікову, міністру закордонних справ Дмитру Кулебі та постпреду президента України в АР Крим Антону Кориневичу.

«Нова дія Путіна спрямована на заборону права володіння земельними ділянками в Криму не громадянам РФ. Тобто ті кримчани, які відмовились російський паспорт отримати, тепер ще більше обмежуються в правах. Новий етап тиску. Оперативно звернувся до виконавчої влади, бо Україні потрібна швидка дипломатична реакція на дані події», – написав Безгін.

Він підкреслив, що українська влада має відреагувати та ознайомити міжнародне співтовариство з позицією України з цього питання.

«Прошу вжити, у межах повноважень, заходів реагування з метою захисту конституційного права громадян на власність та забезпечити ознайомлення міжнародного співтовариства і міжнародних організацій з позицією України з цього питання», – написано в документі.