Міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець звернувся до українців із закликом продемонструвати свідомість і дотримуватись правил карантину. Коронавірус вже шириться Україною і далі буде ще важче. А наскільки далеко зайде – залежить від людей.

Відповідне звернення міністра охорони опубліковано на сторінці Фейсбук.  

Міністр підкреслив, що результатів з підтвердженими випадками стає щодня більше, проте це лише початок.

«Коронавірусна хвороба вже шириться Україною. Щодня ми отримуємо результати лабораторних тестів з новими підтвердженими випадками і, на жаль, поки що їх ставатиме більше. Водночас поки що наша статистика менша, ніж у багатьох європейських країнах, але сподіватися на те, що вірус обійде Україну стороною, хибно. Найважче попереду. Вірус буде ширитися», – йдеться у зверненні.

Він констатував, що в Україні медична система слабка, особливо у порівнянні з європейськими країнами. Тому буде важко тримати удар. Не допустити катастрофи можна лише у випадку дотримання карантину.

«Ми бачимо, що у випадку розвитку найгірших сценаріїв система охорони здоров’я розвинутих європейських країн не витримує навантаження. Попри те, що у нас є багато талановитих професійних лікарів, сама недореформована медична система України значно слабша за європейські, і нам буде значно важче прийняти потужний удар, якого може завдати коронавірус при найгіршому сценарії. Але ми ще можемо не допустити цього дотриманням режиму карантину», – підкреслив Ємець.

Міністр повідомив, що з боку держави робляться необхідні заходи, щоб не допустити досвіду найбільш постраждалих країн. Але цього недостатньо.

«Але всі наші дії можуть бути марними, якщо кожен з вас не продемонструє свідомості та відповідальності. В даному випадку все залежить від конкретних вчинків кожного з нас. Як Міністр охорони здоров’я, я наполягаю: залишайтеся вдома, мийте руки, тримайте дистанцію. Байдужість до карантину та нехтування правилами може коштувати життя. Подбайте про власну безпеку, піклуйтеся про стареньких родичів та не ігноруйте перших симптомів респіраторних захворювань», – наголосив Ємець.

Він закликав всіх своєчасно звертатися до лікарів і не ставити під загрозу своє життя та здоров’я своїх близьких, піклуватися про найближчих людей, особливо похилого віку.

І залишатися вдома!