Місцеві вибори в Україні однозначно відбудуться в останню неділю жовтня 2020 року. І це станеться в будь-якому разі. Навіть якщо Верховна Рада не встигне ухвалити закон про децентралізацію.

Про це повідомила народна депутатка України від фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук в ефірі ObozTV.

Вона підкреслила, що вибори відбудуться у жовтні, навіть без змін у Конституції.

«Вибори відбудуться наприкінці жовтня за будь-яких умов – незалежно від того, чи будуть внесені зміни до Конституції», – сказала Кравчук.

При цьому нардепка заявила, що депутатам потрібно поквапитися і встигнути внести зміни про децентралізацію у Конституцію України до 5 вересня. Саме з цього дня стартує виборчий процес, а відповідно до законодавства, у ході передвиборчої кампанії не можна вносити жодних змін до Конституції.

І вона вважає, що Верховна Рада може встигнути.

«У нас є можливість, і за часом ми встигаємо. Зміни до Конституції голосуються на двох сесіях. Третя сесія стартує на початку лютого і нам треба спрямувати (законопроект – ред.) до Конституційного суду, отримати конституційний висновок і проголосувати в першому читанні – це 226 голосів. А одразу на початку четвертої сесії, яка стартує на початку вересня, потрібно ухвалити цей закон конституційною більшістю», – пояснила депутатка «Слуги народу».

Нагадаємо. 27 грудня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради доопрацьований проект закону про децентралізацію, який передбачає внесення змін до Конституції України.

16 січня Зеленський відкликав поданий ним раніше проект і направив його на доопрацювання.