Міністри закордонних справ країн-членів ЄС на засіданні в середу обговорять, як Європейський Союз буде надалі продовжувати працювати з Україною. Головні питання: конфлікт на Донбасі та реформи, які повинен провести президент Зеленський та український уряд.

Про це в під час відеоконференції повідомив високопоставлений європейський дипломат, повідомляє «Інтерфакс-Україна»

Він повідомив, що розгляд українського питання відбудеться 22 квітня на засіданні Ради ЄС з питань зовнішньої політики.

«Ми проведемо стратегічну дискусію щодо України та Східного партнерства. Є два питання для обговорення: це конфлікт на сході країни і необхідні реформи, які повинні провести український уряд і президент Зеленський», – розповів він.

За його словами, Верховний представник ЄС Жозеп Боррель доповість про ситуацію міністрам закордонних справ. Таким чином вони зможуть «надати своє бачення щодо того, як ЄС продовжуватиме працювати» з Україною.

«Наша політика чітка: ми хочемо бачити стабільну, мирну, незалежну Україну, в мирі з усіма своїми сусідами, і її шлях наближення до ЄС. Це – наша політика, але є конфлікт на сході, який заважає Україні в дійсно дуже просунутих соціальних і політичних програмах», – говорить він.

Водночас, дипломат зауважив, що Росія «не допомагає» у вирішенні конфлікту на сході. І додає, що Зеленський зробив хоробрі кроки, але вони залишились від відповіді, на яку заслуговує.

«Президент України Зеленський зробив дуже хоробрі і політично важкі кроки, щоб росіяни підготувалися до миру на сході, але він не отримує відповідь, якої заслужив. Тому ми будемо обговорювати те, як ще більше підтримувати уряд України», – підкреслив він.

Щодо можливих рішень за результатами засідання, він відповів про «неформальну зустріч за визначенням» через те, що міністри «зустрінуться» у форматі відеоконференції. Тож і очікувати «формальних рішень» не варто. Це засідання мало відбутися у березні, але цього не було через пандемію, тож плануються провести ще одне обговорення пізніше.

Крім того, за словами дипломата, попри представлену на засіданні українську позицію, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не братиме участь в цьому обговоренні.

Щодо надання допомоги українському уряду, то йдеться про допомогу в рамках боротьби з пандемією.