У Міністерстві закордонних справ України заявили, шо всі умови Венеціанської комісії держава виконала. Тому вважає, що не потрібні додаткові компроміси з Угорщиною.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1».

За його словами, у закон «Про освіту» більше не будуть вноситись додаткові зміни, щоб вирішити конфлікт з Угорщиною щодо мови навчання на Закарпатті, як вони того вимагають.

У Міністерстві закордонних справ назвали це питання «червоною лінією».

Міністр МЗС нагадав, що між Україною та Угорщиною виник конфлікт після ухвалення закону «Про освіту» у 2017-му році. У вказаному законі є вимога щодо організації навчання українською мовою у всіх школах на території держави. Крім того, там вказується, що викладання мовою корінних народів допускається у молодших класах з поступовим витісненням її з п’ятого класу і до завершення навчання.

«Я абсолютно переконаний, що в наших силах врегулювати цю проблему… Наші угорські колеги стверджували, що Україна не виконує рекомендацій Венеціанської комісії, виголошені до закону про освіту. Ми ці рекомендації виконали», – підкреслив Кулеба.

Кулеба також додав, що Венеційська комісія раніше попросила продовжити перехідний період для переходу на нову систему навчання. І заявив, що крім тих змін, які були обумовлені рішенням Венеціанської комісії, нічого заради вимог Угорщини змінюватися не буде.

«Це червона лінія. Я хочу зараз чітко озвучити для всіх, хто переживає про долю закону про освіту. Україна не вноситиме жодні додаткові зміни до закону «Про освіту», окрім тих, які були обумовлені рішенням Венеціанської комісії для того, щоб піти на якісь компроміси з Угорщиною», – сказав він.

Читайте також: 29 травня Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення щодо України в НАТО блокує не лише освітнє законодавство, але також закон про мову.

Крім того, міністр наголосив, що Угорщина ніколи не була проти того, щоб українці угорського походження володіли українською мовою.

«Ніколи Угорщина ані на офіційних, ані на неофіційних переговорах не заперечувала, що українці угорського походження повинні володіти українською мовою. Це фундаментально», – підкреслив Кулеба.

Нагадаємо. Після ухвалення закону «Про освіту» Угорщина звинуватила українську владу у порушенні прав національних меншин, зокрема – угорців Закарпаття. І заявила про блокування діалогу Україна-НАТО, поки це питання не буде вирішено.