«Консультативна рада» в Тристоронній контактній групі (ТКГ) може бути створена у разі схвалення її лідерами «нормандського формату». Як тільки це станеться, сторони переговорів перейдуть до обговорення механізму формування новоствореного органу.

Про це повідомив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в коментарі Радіо Свобода.

Він розповів хто та яким чином буде відряджати «представників ОРДЛО» до органу, який може бути утворений.

За його словами, поки що немає механізму відбору, але це через те, що на даний час саме питання утворення «консультаційної ради» обговорюється в режимі «нормандського формату».

«Ієрархія «Мінського процесу» виглядає наступним чином: є політичні лідери чотирьох країн – це учасники міжнародного військового конфлікту Російська Федерація як агресор і Україна як країна, що потерпає від цієї агресії. І дві країни, які нам допомагають як посередники – Німеччина і Франція. Цей процес почався в 2014 році і залишається досі. За рішенням лідерів «нормандського формату», є декілька форматів спілкування: формат політичних радників, а вже далі, щоб вирішувати щоденні питання – Тристороння контактна група, яка працює в Мінську», – розповів він.

І підкреслив, що ідею створення «консультативної ради» Тристороння контактна група визнала доцільною – «це ідея інтенсифікувати роботу».

«У Тристоронній контактній групі можуть утворюватися робочі органи. Сьогодні їх офіційно чотири: група з політичних, безпекових, гуманітарних та соціально-економічних питань. Україну в ТКГ представляє Леонід Кучма, а в кожній групі в Тристоронній групі представник визначається відповідним указом президента», – повідомив Резніков.

Він також додав, що коли буде схвалення цієї ідеї учасниками «нормандського формату», тоді запуститься процес обговорення обрання сторонами своїх представників для участі в «консультативній раді». А потім ТКГ затвердить порядок відбору.