Стратегічний радник США заявила, що російська політика надання громадянства населенню прилеглих держави становить загрозу міжнародній безпеці, тому ЄС і НАТО необхідно виробити комплексну стратегію протидії таким гібридним інтервенцій РФ.

Про це заявила стратегічний радник США, політичний аналітик Моллі МакК’ю в коментарі Guildhall.

ЄС і НАТО повинні підняти питання загрози російської політики надання громадянства населенню прилеглих держав в світлі недавніх змін, запропонованих президентом РФ в закон про надання громадянства, і виробити комплексну стратегію протидії такій російській політиці.

«Запропоновані президентом РФ зміни в закон про надання громадянства людям, які проживають в сусідніх державах, спрямовані на розширення політики, яку Кремль використовував, як підставу для вторгнень і політичного втручання в сусідні держави протягом останніх 30 років. Ця методологія уявної «захисту населення» була системно вибудувана і успішно реалізовується після розпаду СРСР для дестабілізацій прилеглих держав, втручань в політичні процеси і зміни політичного істеблішменту», – заявила Моллі МакК’ю.

Вона наголосила, що Росія використовує паспортизацію під виглядом надання допомоги людям, які живуть на окупованих територіях України, Грузії, Молдови, однак це лише поглиблює кризу і не дає змоги державам вирішити її.

«Цілий ряд доброзичливих західних експертів вторять російським наративам про те, що програми паспортизації створюють основу для забезпечення гуманітарної допомоги в окупованих регіонах і зонах заморожених конфліктів, що необхідність роздачі паспортів нібито викликана «нездатністю» таких країн, як Україна, Грузія і Молдова «захистити частину населення, що проживає на їхній території» і що паспортизація, навіть, нібито покликана допомогти у вирішенні питань спірних територій. Насправді ж, такі інструменти РФ покликані поглибити кризи і зробити їх вирішення практично неможливим», – вважає аналітик.

Стратегічний радник США наголосила, що сьогодні всі мають зробити висновки з ситуації, а держави, експерти, аналітики, представники громадянського суспільства та фахівці з гібридною війні повинні оцінити справжню загрозу та запропонувати рішення.

«Сьогодні, держави, окремі експерти, аналітики, представники громадянського суспільства та фахівці з гібридною війні повинні піднімати питання загрози російської політики паспортизації на різних рівнях і пропонувати рішення. Кожна нація повинна вирішити, наскільки така гібридна «паспортизація» є стратегічною загрозою для їх національних інтересів і створити перешкоди для їх поширення. ЄС і НАТО повинні комплексно обговорити питання і проаналізувати стратегічні загрози. Захід повинен виробити стратегічну політику щодо російських громадян за межами РФ і щодо інформаційних операцій, які супроводжує «паспортизацію». Фахівці повинні оцінити всі напрямки, як Кремль має намір використовувати людей, які отримали паспорти в кампаніях по дезінформації, підривних активностей в економіці, соціальній сфері та впливу на державну політику тих чи інших держав в цілому», – підсумувала Моллі МакК’ю.