Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак не полишає надії долучити до переговорного процесу представників так званих «ЛНР» і «ДНР».

Про це керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак розповів в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За його словами, до переговорного процесу з врегулювання на сході мають бути залучені визнані представники громадянського суспільства Донбасу.

«Якщо такі представники населення мають бути залучені до переговорного процесу, то вони повинні бути непричетними до військових дій або вбивств наших солдат, а також нічого не мати спільного з сепаратистськими та терористичними організаціями. Це мають бути визнані представники громадянського суспільства», – йдеться у матеріалі газети.

Frankfurter Allgemeine Zeitung нагадало про протести в Україні через наміри Києва щодо створення ще одного органу у рамках Мінського процесу з «представниками населення» тимчасово окупованих територій на сході України. І вказує, що це не знайшло погодження у Москві.

За словами Єрмака, триваючі роками у двотижневому ритмі переговори в Мінську «практично не були переговорами».

Зокрема, він підкреслив невиконання рішення Паризького саміту нормандського формату: ТКГ так і не узгодила нові пункти розведення за кілька проведених з березня переговорів у режимі відеоформату. Крім того, чи не кожного дня гинуть українські солдати.

Єдиним видимим успіхом з моменту саміту залишається обмін полоненими між Україною, Росією та «народними республіками», але й надалі лишаються під арештом чимало осіб, які розглядаються сторонами як кандидати на обмін.

«Це дуже заважає нам просуватися по всіх інших питаннях», – заявив керівник Офісу Президента України.

Єрмак наполягає, що всі домовленості саміту мають бути реалізованими, а саме: припинення вогню, розведення, розмінування, доступ ОБСЄ та Червоного Хреста до ув’язнених на неконтрольованих Україною територіях, а також обмін полоненими у форматі «всіх на всіх».

Глава ОП України розповів і про вибори у так званих республіках, які можливі лише «після того, як будуть виконані вимоги безпеки, зокрема виведені іноземні війська і незаконні збройні формування, і як Україна поверне контроль над своїм кордоном». Після цього, за його словами, можна буде думати про вибори там, якщо буде можливість безперешкодно працювати політичним партіям, міжнародним спостерігачам та ЗМІ.