В уряді Фінляндії заявили про можливість проведення засідання за участю президента та урядової комісії для обговорення проєкту газопроводу «Північний потік-2» через інцидент з Олексієм Навальним. Водночас, президент США Дональд Трамп вважає Німеччину слабкою і не вірить, що вона відмовиться від проєкту.

Про можливість обговорення «Північного потоку-2» заявила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін, передає газета Iltalehti.  

Зазначається, що на даний час обговорення не було, проте така можливість існує.

«Я знаю, що в Німеччині почалася така дискусія. Може бути, що уряд Фінляндії теж торкнеться цього питання. Звичайно, ймовірно, ми обговоримо це на рівні урядової комісії із зовнішньої політики і політики безпеки за участю президента, але поки це обговорення не проводилося», – сказала глава уряду.

Варто зазначити, що у Німеччині дійсно піднімалось це питання і деякі політики звернулись до канцлерки Німеччини Ангели Меркель щодо призупинення будівництва газопроводу «Північний потік-2». В свою чергу, Ангела Меркель більше не виключає можливості того, що газопровід «Північний потік-2» може зазнати впливу ймовірних санкцій проти Росії.

На підтримку повної зупинки проєкту «Північний потік-2» виступив президент США Дональд Трамп на пресконференції у Білому домі, повідомляє Голос Америки.

Президент Сполучених штатів заявив, що підтримав би відмову ФРН від завершення «Північного потоку-2», але зазначив, що Німеччина зараз заслабка для такого рішення з точки зору енергетичної безпеки.

«Я був першим, хто підняв це питання. Ви раніше й не чули про «Північний потік-2». Коли я прийшов, я запитав: «Чекайте хвилинку, ми захищаємо Німеччину від Росії». Але Німеччина платить Росії мільярди доларів за енергію. І у підсумку 60-70% їхніх енергоресурсів буде надходити з Росії. І я казав про це роками, і ніхто не хотів говорити про це. Це одна із багатьох речей разом із санкціями й тим, що ми робили для України. Я підняв це питання давно. Росія зовсім не щаслива, що я підняв це питання», – сказав він.

При цьому висловив думку, що Німеччина заслабка для цього і не може дозволити собі скасувати будівництво газопроводу.

«Країна закриває свої вугільні та атомні електростанції і опинилася у дуже скрутній позиції», – сказав президент США.

Нагадаємо. Трубопровід проходить в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і прибалтійських країн — через виняткові економічні зони та територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.