Перша відкрита заява від нардепа «Слуги народу» щодо підписаних у Мінську документів та погляд на внутрішню ситуацію в партії.

Гео Лерос – народний депутат і радник президента, який в числі 55 інших депутатів партії «Слуга народу» підписав заяву проти підписання Консультативної протоколу з представниками ОРДЛО в Мінську та звернення до секретаря РНБО Олексія Данилова з вимогою звільнити радника секретаря РНБО Сергія Сивохо за просування ідеї «внутрішнього конфлікту» і «національного примирення» з окупованими РФ регіонами, розповів про реакцію інших однопартійців на такі дії.

Він заявив, що навіть не відразу зрозумів, що документ, підписаний Єрмаком у Мінську, справжній. Був упевнений, що це фейк.

Про це він розповів в інтерв’ю Цензор.НЕТ.

За його словами, таким чином не просто визначається суб’єктність ОРДЛО, а дається згода на перемовини за одним столом «на рівних з Україною».

«Спочатку був упевнений, що це фейк, тому не став навіть реагувати. Я розгубився, коли дізнався, що документ справжній. Є ризик, що своїм підписом голова Офісу Президента де-юре визнає суб’єктність ОРДЛО, та ще й погоджується, що ось це ОРДЛО може сидіти на рівних за столом з Україною. Українські закони стверджують інше. Існують тимчасово окуповані території України, на яких діє окупаційна адміністрація РФ», – зазначив він.

Він заявив, що такі дії глави Офісу президента не розуміє велика частина фракції «Слуга народу», не тільки громадяни України. І підкреслив, що це війна з Росією «без шевронів», а не конфлікт з «місцевими ополченцями».

«Навіщо главі президентського офісу консультації з якимось ОРДЛО замість Росії, не розумію не тільки я, але і велика частина фракції «Слуга Народу», і багато громадян нашої країни. Якби у нас реально був внутрішній конфлікт, а не війна з РФ, ми б його вирішили ще в 2014 році, коли сили АТО успішно звільняли українські території від терористів. Знадобилася Іловайська трагедія, щоб влада визнала, що війна йде з регулярними військами РФ без шевронів, а не з місцевими «ополченцями».

Народний депутат розповів і про зустріч з Єрмаком, після якої багато «Слуг народу» відкликали свої заяви, видалили, та пояснили, що «не розібрались у ситуації». І якщо ясності з приводу підписаних документів та відкликання заяв не вніс, проте пояснив позицію Єрмака щодо «платформ» Сивохо.

Глава ОП заявив, що такі діалогові платформи цілком можливі та потрібні. Але не мають бути пов’язані з державою, тобто, офіційно представляти держструктури.

«Єрмак зустрівся з нами у вівторок, ми йому донесли нашу позицію, в тому числі по Сивохо, висловлювання якого дестабілізують ситуацію в країні. Я вважаю, що його заяви – це загравання з агресором і дискредитація Президента. Єрмак погодився з тим, що такі діалогові платформи не повинні бути пов’язані з державою, вони потрібні, але не можуть визначати державну політику. І драйвери таких проектів не можуть представляти держструктури. Громадянська ініціатива – будь ласка. І то лише тільки в тому випадку, якщо вона не шкодить національній безпеці», – розповів він.

На питання щодо того, що будуть робити «Слуги народу», якщо попри відсутність парламентського контролю і всупереч закону про суверенітет Донбасу, Консультативна рада з ОРДЛО почне роботу, і представники України сядуть за стіл з представниками терористів, він заявив, що цього не можна допустити.

«Як ви думаєте, що будуть робити українці, якщо у нас відбудеться подібна легалізація терористів? Скажу так – цього просто не можна допустити. … Історія нас вчить тому, що нам потрібно боротися за країну і не втратити національну ідентичність. Мир ціною здачі національних інтересів і легалізації терористів на українській землі, як, наприклад, амністії убивць, які разом з військовими армії РФ вбивали українців, вважаю неприйнятним», – заявив Лерос.

А потім висловив думку, що президента Зеленського «відверто підставляють».

«Той, хто покладе такий план Президенту на стіл, відверто його підставляє».