Енергосистема України опинилася у критичному стані. З цього приводу до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернулись із закликом обмежити імпорт російської електроенергії відповідно до рекомендацій Мінекоенерго.

Відповідне звернення народного депутата України, першого заступника голови комітету з питань енергетики та ЖКП Олексія Кучеренка до членів НКРЕКП було оприлюднено в Facebook.

Олексій Кучеренко у своєму повідомленні підкреслив, що з жовтня, коли розпочався імпорт струму з Російської Федерації, вітчизняна енергосистема знаходиться у критичному стані. Відбулося скорочення виробництва електроенергії підприємствами України 23% для певних видів генерації, через обмеження їх потужностей і вони отримали серйозні збитки.

«Українські енергетики, експерти, а тепер також і Міністр енергетики та захист довкілля України наголошують, що наша енергосистема знаходиться в критичному стані, у тому числі через допуск в Україну імпорту із країн, які мають на меті шляхом демпінгу знищити нашу енергетичну промисловість», – написав Кучеренко.

І звернувся до НКРЕКП із закликом обмежити імпорт російської електроенергії, щоб захистити вітчизняну енергетичну галузь та інтереси держави.

«Прошу розглянути можливість тимчасово обмежити доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства», – йдеться у зверненні.

Нагадаємо. З 1 жовтня 2019 року завдяки так званій «поправці Геруса імпорт електроенергії з Росії було відновлено і обсяг вже перевищує 15%. Суттєве зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.