Перед тим, як вимагати повернення захоплених Росією в районі Керченської протоки українських кораблів, Києву потрібно визнати, що їхні дії були «провокаційними».

Про це 4 листопада російському агентству ТАСС заявив член комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Сергій Цеков (зрадник України, який до анексії Криму займав високі посади та перейшов на бік окупантів).

Цеков заявив, що Україна повинна публічно визнати «факт провокації», нібито влаштованої Києвом у Керченській протоці, та що українські кораблі ще можуть представляти інтерес для «слідства».

В той же час він наголошує, що Росія не зацікавлена ​​в тому, щоб зберігати за свій рахунок чуже майно.

Нагадаємо. 25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил «Бердянськ», «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряка, пізніше їх заарештували в кримських «судах» і перевезли до Москви. 

25 травня суд в Гамбурзі зобов’язав Росію негайно звільнити 3 затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Термін виконання рішення закінчився 25 червня. 7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами в форматі «35 на 35». Серед тих, хто повернувся на батьківщину, були й захоплені Росією після інциденту у Керченській протоці 24 українських моряки.

За даними заступника міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, Київ мінімум сім разів звертався до російської влади з вимогою повернути кораблі.