Ситуація, яка склалася у Білорусі, може бути використана проти України при будь-яких розкладах. У Путіна вже готові 4 сценарії, які він може використати у Білорусі і тим самим «вбити відразу двох зайців». Тож у США підкреслюють, що саме зараз Україна має надати білорусам максимальну підтримку.

Про це йдеться в ефірі «Голос Америки».

Так, колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер, розповів, як Путін може використати ситуацію, яка склалася у Білорусі після сумнівних виборів та протестів, які почались після оголошення результатів.

«Путін розставив одразу чотири пастки. Перший сценарій – Лукашенко придушує спротив і залишається при владі. Інший – Лукашенко замінять кимось дружим до Росії. Третій – Лукашенко запрошує російських радників допомогти йому відновити порядок. І нарешті, Лукашенко розв’язує цю ситуацію і призначає нові вибори, які він через 6 місяців вкраде. Так що Путін підготував тут кілька карт, які він готовий розіграти», – розповів Волкер.

Він також підкреслив, що у разі, якщо народу Білорусі вдасться встояти, то вже й самі росіяни почнуть питати себе: «А може і на вдасться?». Ті самі протестувальники у Хабаровську можуть заявити, що у білорусів вийшло і продовжать протести.

«Це надихне і Україну. Якщо Білорусі вдасться, то це затягне кільце навколо України ще більше. І це точно не в інтересах України. Тому солідарність та підтримка Білорусі з боку України – це дуже важливо», – сказав Волкер.