Після озвученої ініціативи президента Зеленського щодо вступу дітей з тимчасово окупованих територій до всіх українських вишів без складання ЗНО та оплати за навчання у мережі почалися дискусії та порівняння умов вступу. В Офісі президента розповіли про різницю.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Юрій Костюк у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна»

Можливість для дітей із тимчасово окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей вступати до українських вишів без ЗНО – один із конкретних предметних кроків у боротьбі за окуповані території.

«Із 2014 року влада постійно говорила, що “Крим – це Україна, Донбас – це Україна”. Але далі гасел справа не доходила. Ми це змінюємо. Неодноразово президент Зеленський наголошував – там живуть українці, там живуть наші громадяни. Ми маємо за них боротися. Можливість дітям із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей вступати без ЗНО – один із конкретних предметних кроків у цьому напрямі», – сказав він.

Костюк також підтвердив, що з ініціативи президента Зеленського діти з ОРДЛО та окупованого Росією Криму зможуть вступати до всіх вишів України, а не за обмеженим списком, як було раніше.

І додав, що навчатися такі діти зможуть безкоштовно, в рамках квот, які встановлені Міністерством освіти, тобто, по 20% від держзамовлення для кожного вузу.

«Дехто у коментарях пише, мовляв, чим вони відрізняються від інших дітей, це несправедливо. А де справедливість, що їхню землю окупували, що вони відірвані від української системи освіти, відірвані від нашої країни?! Війна триває шостий рік. Випускники зі своїх 11-12 років чують про те, «яка погана Україна», чують про «фашистів» та інші брудні пропаганди. Ми, як можемо, ламаємо ці брехливі наративи. Ми з радістю приймемо дітей із Криму, Донбасу та Луганщини в дружній українській родині, невід’ємною частиною якої вони безперечно є», – заявив заступник голови ОП.

Нагадаємо. Президент України Володимир Зеленський ініціював внесення змін до закону «Про вищу освіту», що спрощують вступ до вищих навчальних закладів випускникам шкіл із тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму. Зміни передбачають вступ до всіх вишів України без складання ЗНО та навчання на безкоштовній основі.