Україна має намір придбати турецькі ударно-розвідувальні дрони Bayraktar TB2, які отримали популярність у ЗМІ й соцмережах з відновленням війни в Нагірному Карабасі. Саме ці дрони успішно застосовує Азербайджан.

Про це заявив гендиректор «Укрспецекспорту» Вадим Ноздря, повідомляє LB.ua  

За програмою розвитку ЗСУ заплановано придбання 6-12 комплексів Bayraktar TB2 (тобто 6-12 станцій управління і 3-4 безпілотники на кожен комплекс). Наразі йдеться про майже півсотні таких дронів.

«Україна планує отримати 48 безпілотників, які Міноборони планує поставити на озброєння у ЗСУ», – сказав чиновник.

За весь час озброєння силових структур Туреччини туди поставлено 107 «Байрактарів».

Bayraktar TB2 побив світовий рекорд в класі тактичних середньовисотних БПЛА за тривалістю польоту: під час тестових польотів влітку 2014 року на висоті 8 км він перебував в небі 24 год 34 хв. Він оснащений системою автоматичного зльоту і посадки – це суттєво спрощує його експлуатацію. Технічні характеристики БПЛА: довжина –- 6,5 м, розмах крила – 012 м, радіус дії – 150 км, крейсерська швидкість – 130 км / ч.

Передбачається, що спільне виробництво (великовузлове складання дронів) буде локалізовано в Україні, тому зараз вирішується питання щодо вибору місця для заводу.

«Вартість комплексу, у тому числі з урахуванням імпортних комплектуючих, які сама Туреччина закуповує, при цьому зменшиться на третину», – говорить Ноздря.

Зараз Україна продовжує дослідну експлуатацію вже придбаних комплексів: йде визначення їхньої стійкості до суворих кліматичних умов.

«Подальший продаж Україні Bayraktar TB2 залежить від результатів цієї перевірки», – підкреслив глава Укрспецекспорту.