Україна звернулась із закликом до верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєра негайно відреагувати на дії російської влади, які дискримінують і репресують українську громаду на території Російської Федерації.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.  

Він заявив про стурбованість України щодо репресивної та дискримінаційної практики з боку російської влади по відношенню до українських громадських організацій та активістів.

«Делегація України занепокоєння відсутністю регулярного звітування верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин про ситуацію з національними меншинами у Російській Федерації. Ми стурбовані репресивною практикою та дискримінацією з боку російської влади по відношенню до українських громадських організацій та активістів», – заявив Цимбалюк.

Український дипломат звернувся до Заньєра і вказав на закриття єдиної в Росії Бібліотеки української літератури і на заборону діяльності Світового конгресу українців на території РФ.

«Ці дії обумовлені кампанією з розпалювання антиукраїнських настроїв у цій країні та становлять серйозну загрозу збереженню та розвитку національної ідентичності, культурних та мовних потреб української громади в Росії», – заявив він.

Очільник місії України при ОБСЄ закликав до негайної реакції верховного комісара і вжиття таких кроків, які б могли змусити Росію виконувати зобов’язання щодо нацменшин.

«Ми знову закликаємо верховного комісара негайно звернути увагу на ці хвилюючі тенденції, вивчити ситуацію в країні та вжити кроки, щоб закликати Російську Федерацію повністю виконувати відповідні зобов’язання ОБСЄ щодо національних меншин», – наголосив Цимбалюк.

Нагадаємо. У липні 2019 року влада Росії визнала Світовий конгрес українців «небажаною організацією» і додала, що їхня діяльність несе «загрозу основам конституційного ладу і безпеки Росії». У 2018 році в Москві завершили процес закриття Бібліотеки української літератури, при цьому частину книг викинули.