Законопроєкт вимагає виділення до 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні, зокрема на летальну зброю, а також 4 мільйони доларів на рік на підготовку українських офіцерів. Міститься у документі й вимога щодо призначення посланця по Україні в якості представника США на мирних переговорах у нормандському форматі і сприяння діалогу між чорноморськими країнами. Але і це не все…

Про це повідомляється на сайті Комітету Сенату США з міжнародних відносин.  

Зазначається, що група американських сенаторів внесла законопроєкт, який передбачає щорічне виділення Україні 300 мільйонів доларів на військову допомогу та стратегічну підтримку.

У заяві сенаторів-демократів Боба Менендеса, Кріса Мерфі і Джин Шахін, а також республіканців Джима Ріша, Роба Портмана та Джона Баррассо підкреслюється, що проєкт закону направлений на зміцнення оборони України та демонструє підтримку Сполученими Штатами

«Цей законопроєкт демонструє Україні та Росії, що Сполучені Штати будуть підтримувати свого друга протягом усього демократичного переходу та на захист їхнього (України – ред.) суверенітету та територіальної цілісності. Цей законопроєкт зміцнить оборону України за рахунок військової підготовки та обладнання та посилення американської та європейської дипломатичної підтримки», – йдеться у заяві.

Портман вказує, що цей законопроєкт надсилає чітке повідомлення про те, що США стоїть поруч з українським народом у його боротьбі за забезпечення демократичного, процвітаючого та незалежного майбутнього перед російською агресією.

Читайте також: США підтримає збільшення військової допомоги Україні

Законопроєкт вимагає виділення до 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні, зокрема на летальну зброю.

«Санкціонувати виділення $300 мільйонів на рік іноземного військового фінансування для України, за умови сертифікацій, включаючи повноваження щодо надання Україні летальної військової допомоги», -– йдеться в положенні проєкту закону.

Також сенатори пропонують виділяти 4 мільйони доларів на рік на підготовку українських офіцерів.

Іншим положенням законопроєкту є вимога до Білого дому щодо призначення посланця по Україні в якості представника США на мирних переговорах у нормандському форматі та сприяння діалогу між чорноморськими країнами.

Законопроєкт також закликає Держдепартамент створити робочу групу по Україні з відповідними європейськими союзниками.

Проєкт закону вимагає звіту Міноборони США і Держдепартаменту щодо потреб ЗСУ і плану надання допомоги у сфері безпеки.

«США є найсильнішим прихильником України, але її потреби в безпеці продовжують зростати під неослабним тиском з боку Москви. Двопартійний закон про партнерство у сфері безпеки в Україні дозволить вирішити ці проблеми шляхом значного збільшення довгострокової допомоги в області безпеки для наших партнерів в Україні, забезпечуючи при цьому відповідальність їх демократичних інститутів. Допомога США в забезпеченні безпеки для народу України — це те, що потрібно. Це допомагає просувати наші цінності і відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Цей законопроект показує, що наша прихильність безпеки України повинна бути незмінною і захищеною від політики. І я з нетерпінням чекаю можливості заручитися підтримкою цього найважливішого законодавства в Сенаті», — заявив Менендес.

Нагадаємо. Державний секретар США Майк Помпео під час слухань на Комітеті Сенату заявив, що адміністрація Дональда Трампа позитивно ставиться до рішення обох палат Конгресу США збільшити летальну допомогу Україні в оборонному бюджеті США на 2021 фінансовий рік.