Печерський райсуд Києва зобов’язав ДБР почати досудове розслідування за заявою, яка була подана захистом Андрія Антоненка. У заяві йдеться про вчинення злочину слідчими Національної поліції 2 січня 2020 року проти підозрюваного в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це йдеться в повідомленні адвокатів Антоненка. 

Вони вказують, що заява написана у зв’язку зі спробою примусити Антоненка до слідчого експерименту без участі вільно обраного захисника.  

«Ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 25.02.2020 у справі №757/618/20-к задоволено скаргу Кругового Дмитра Сергійовича на бездіяльність ТУ ДБР щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру після отримання відповідної заяви. Зобов’язали внести відомості до Єдиного реєстру за заявою Кругового Д.С., почати досудове розслідування і через 24 години надати заявнику виписку з Єдиного реєстру», – написано в повідомленні.

Крім того, про слідчих вказується, що була організована «злочинна група», яка за попередньою змовою порушили статтю Кримінального кодексу України і грубо порушили право на захист.

«4 січня 2020 року Дмитро Круговий, адвокат Андрія Антоненка, направив до територіального управління ДБР заяву про вчинення злочину працівниками ГСУ Національної поліції України, яка була отримана того ж дня о 21:16. Заява мотивована тим, що 2 січня 2020 р. в проміжок часу приблизно з 19 год 40 хв і до 22 год організована злочинна група осіб у складі старшого слідчого ГСУ НП України Катинського Олексія Ярославовича, який діяв спільно, за попередньою змовою, разом з іншою посадовою особою Національного поліції, за вказівками третьої невстановленої особи, які вони ймовірно отримували телефоном, скоїли діяння, які утворюють закінчений замах на злочин, передбачений частиною 1 статті 374 Кримінального кодексу України, а саме грубе порушення права на захист – слідчі намагалися змусити підозрюваного взяти участь в слідчому експерименті без його захисників», – пояснили адвокати.

В ухвалі суду написано, що скаргу задовольнили.

«Слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню, оскільки станом на час розгляду скарги в суді відомості з заяви Кругового Д.С. від 4 січня 2020 р. уповноваженими особами Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в Києві не було внесено до Єдиного реєстру і розслідування не починалося, хоча (заява, – ред.) містить об’єктивні дані, які дійсно свідчать про ознаки злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину)», – йдеться в ухвалі суду.

Нагадаємо. 2 грудня 2019 року міністр МВС Арсен Аваков за участю президента Володимира Зеленського на брифінгу повідомили про підозру п’ятьох осіб: медсестри одного з парашутно-десантних батальйонів Яни Дугарь, лікарки й волонтерки Юлії Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інни Грищенко.

Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні.

4 лютого 2020 року Печерський суд продовжив арешт Кузьменко на 2 місяці. 5 лютого Печерський суд продовжив арешт Антоненку на 2 місяці. Цього ж дня суд прийняв рішення залишити Дугарь під нічним домашнім арештом за місцем служби.

11 лютого адвокат Андрія Антоненка Станіслав Кулик заявив, що прокуратура підіслала свідка з помилковим алібі для його підзахисного.