Глава Чечні Рамзан Кадиров внесений до списку санкцій США за причетність до порушень прав людини в республіці. Кадиров заявив, що «приймає бій». У МЗС Росії пообіцяли відповісти на дії США.

Про введення санкцій йдеться в заяві держсекретаря США Майка Помпео.

Кадирову заборонений в’їзд в США як людині, причетній до порушень прав людини.

«Держдепартамент має багато достовірної інформації про те, що Кадиров несе відповідальність за численні грубі порушення прав людини, які були здійснені більше десяти років тому, включаючи тортури і позасудові страти», – заявив пан Помпео.

Він зазначив, що ситуація з правами людини в Чечні і зараз викликає занепокоєння. А раніше проти Кадирова вже були прийняті економічні санкції (у 2017 році його вніс до списку санкцій Мінфін США).

«Ми стурбовані тим, що пан Кадиров зараз використовує пандемію коронавірусу для того, щоб відбувалися подальші порушення прав людини… Ми звернемося із закликом до інших країн-однодумців приймати аналогічні заходи», – заявив він.

Крім самого глави Чечні під санкції також підпадають дружина Рамзана Кадирова Медні Кадирова і його дочки – Айшат і Карина (вона ж Хадижат) Кадирови. Про це також сказано у повідомленні Держдепартаменту.

«Помпео, ми приймаємо бій! Далі буде цікавіше! » – написав Рамзан Кадиров у своєму Telegram-каналі.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова прокоментувала санкції у Фейсбуці.

«Буде складно відповісти дзеркально, але що-небудь придумаємо», – написала вона.

Варто зазначити, що на адресу влади Чечні неодноразово звучали звинувачення у порушенні прав людини, з’являлася також інформація й про позасудові страти. В кінці 2019 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) почав процес комунікації з російською владою у справі про можливі позасудові страти в Чечні в 2017 році. Під час спецоперацій, як припускає «Новая газета», могло бути розстріляно від 27 до 56 осіб. Родичі зниклих без вести заявили, що їм було відмовлено в порушенні кримінальних справ.