Очільниця Міністерства охорони здоров’я Зоряна Скалецька сьогодні, 1 листопада, планує підписати наказ про звільнення усіх своїх радників. Про це вона розповіла в інтерв’ю «ВВС News Україна».

«Сьогодні ми підпишемо наказ і скасуємо всіх радників, їх більше не буде. В такій формі, як вони були, радників більше не буде», ― зазначила Скалецька.

При цьому, за її словами, працюватимуть фахівці офісу реформ ― групи людей по 5-7 осіб, котрі готуватимуть аналітику й матеріали.

Міністерка зробила подібну заяву у відповідь на поставлене запитання «ВВС News Україна» про те, чому в той час, як МОЗ закликає проводити щеплення від дифтерії, радниця міністра Ольга Голубовська розповсюджує на своїй сторінці у Фейсбук інформацію про те, що вакцина проти дифтерії, котра закуплена державним коштом, неякісна та у ній присутня лише мала кількість дифтерійного компоненту і досліджень її безпечності немає.

Скалецька підкреслила, що на превеликий жаль не всі представники галузі охорони здоров’я розуміють, яке значення надає їхнім словам суспільство. Що науковці можуть мати різні гіпотези, проте дуже важливим є те, щоб МОЗ мало лише один комунікаційний меседж.

При цьому вона наголосила, що надалі планує використати знання різних спеціалістів, але це відбуватиметься дещо в іншій формі, ніхто вже не матиме статус радника.

Нагадаємо. Не так давно чиновники МОЗ висунули звинувачення Ользі Голубовській, яка обіймала посаду головного експерта-інфекціоніста МОЗ за часів Раїси Богатирьової. Її звинуватили у тиску і лобіюванні закупівлі деяких ліків, через що трапився грандіозний скандал. Голубовська ж усі звинувачення відкидала і заявляла, що мала на меті лише з’ясувати «чому з переліку закупівель виключили життєво необхідний препарат для лікування проблемних хворих з гепатитом С».

Наразі радником Зоряни Скалецької є Олександр Чумак, який являється співвласником фармацевтичної компанії «ІнтерХім».

Нещодавно з посади радника голови МОЗ був звільнений Дмитро Раімов, який відповідав за комунікацію в міністерстві.