Сьогодні, 5 липня 2020 року, на Донеччині святкують звільнення від російських окупантів. Прем’єр-міністр, міністр МВС, посли 4 країн і посадовці різного рівня взяли участь в урочистостях, присвячених звільненню Слов’янська, Краматорська та інших міст Донеччини. Що кажуть мешканці міста та як проходить святкування?

Саме у цей день, 5 липня 2014 року, під загрозою оточення, російське гібридне угруповання втекло з цих міст.

У Слов’янську поруч з селищем Семенівка, де у 2014 році точилися жорстокі та криваві бої, є стела з назвою міста. Ця стела стала одним з символів місця подій весни-літа того року. Вся вона була у дірках від куль та уламків. Після звільнення волонтери поновили її, стилізувавши сліди від куль червоними квітками.

До дня звільнення Слов’янська молодь з громадських об’єднань знову розмалювала цю легендарну стелу.

До акції сьогодні приєдналися Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр МВС Арсен Аваков, командування ООС, голова ДонОДА Павло Кириленко, посли чотирьох країн ЄС та посадовці різного рівня.

Ось що заявив прем’єр міністр:

«Цією акцією ми підтримуємо бійців, які сьогодні на передовій боронять наше мирне небо. Акція ініційована волонтерами. І це символічний захід. Сьогодні з нами були представники іноземних держав, які підтримують розвиток Донбасу».

Учасник бойових дій Геннадій, що воював у 128 бригаді, прийшов на цей захід разом з донькою Камілою, щоб покласти квіти до пам’ятника загиблим.

«Для моєї родини це день повернення до нормального, мирного життя у місті.  Я пам’ятаю про усіх загиблих…».

Що для нього день звільнення міста розповів і Петро Власовець, депутат міської ради Слов’янська:

«Просто можна вільно дихати, продовжувати жити там, де ми жили, в Україні, у своїй державі»

Пан Петро має надію, що всі території будуть звільнені та повернуться до України, а наші діти будуть жити в єдиній незалежній державі.

Далі високопосадовці поклали квіти до пам’ятника загиблим захисникам України на Семенівці.

А тим часом, на центральній площі Слов’янська Слов’янську відкрили військову інсталяцію, присвячену визволенню міста від російських найманців. Члени клубу «Плацдарм» винесли на площу озброєння та бойові трофеї, які їм вдалося зібрати в 2014 році, і створили подієву виставку-інсталяцію.     

Крім того, ввечері у Слов’янську відбудеться автопробіг, куди запрошуються всі охочі. Початок о 17:30 на Соборній площі.