Німеччина закликала керівництво Китаю прояснити обставини поширення коронавірусу SARS-CoV-2 в країні. Австралія – перевірити відповідь ВООЗ на пандемію та деталі походження вірусу. США пригрозили «наслідками». Китай все спростовує.

Відповідну інформацію оприлюднило видання «DW».

У статті йдеться про те, що кілька країн виступили із заявами про розслідування появи коронавірусу та причин його поширення по всьому світу.

Так, міністр з питань економічного співробітництва і розвитку ФРН Герд Мюллер (Gerd Müller) заявив 19 квітня, що Китайська сторона «в ситуації світової кризи повинна продемонструвати повну відкритість, особливо в питанні виникнення вірусу». Він підкреслив, що потрібно прояснити теорію можливого лабораторного походження збудника захворювання COVID-19.

Керівник лабораторії інституту вірусології в китайському місті Ухань Юань Чжімін, в свою чергу, відкинув можливість подібного походження вірусу.

«Команда вчених «точно знає, якого роду дослідження проводять в інституті і як там поводяться з вірусами і зразками», – зазначив він.

За його словами, співробітники лабораторії не були зараженими.

Раніше з цього приводу американський телеканал Fox News повідомляв, що перша людина, яка заразилися новим вірусом від кажана, є співробітником цієї лабораторії.

Міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн закликала до незалежного дослідження ситуації з поширенням вірусу.

«Країнам необхідно представити деталі про походження SARS-CoV-2, свої стратегії по боротьбі з ним і продемонструвати прозорість в питанні подальшого використання інформації», – підкреслила глава МЗС Австралії.

Крім того, вона закликала перевірити діяльність Всесвітньої організації охорони здоров’я. За словами міністра охорони здоров’я Грега Ханта, Австралії вдалося припинити поширення вірусу, оскільки країна не дотримувалася всіх рекомендацій ВООЗ.

Раніше ми також писали, що Президент США Дональд Трамп загрожує Китаю наслідками через вірус, якщо з’ясується, що Пекін «свідомо» приховував дані про SARS-CoV-2.

Нагадаємо. Коронавірус SARS-CoV-2 проник в 210 країн і територій після спалаху в Китаї в кінці 2019 року. Збудник COVID-19 виявлено у понад 2,3 млн жителів планети, від наслідків захворювання померли понад 160 000 чоловік. Перше місце в світі за кількістю інфікованих і смертей займають США.