Росія атакує фейками у зв’язку з масштабними стратегічними командно-штабними навчаннями «Об’єднані зусилля-2020». Цього року масштаб безпрецедентний, особливо на тлі власних проблем з навчаннями «Кавказ-2020».

Про це розповів начальник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник Укрінформу.

Він зазначив, що Росія вдається до інформаційних провокацій та розповсюдження фейків на території України, включаючи навіть злами офіційних українських ресурсів. І закликав ЗМІ та громадськість бути готовими до інформаційних атак та критично сприймати будь-які новини, які стосуються ЗСУ.

«І минулого року, і в попередні роки – «вкиди» завжди відбувались. Але цього року військові навчання безпрецедентні як за рівнем, так і за представництвом учасників. Нам відомо, що в Росії є багато проблем під час навчань «Кавказ-2020», і щоб відвести від себе увагу, вони починають потужну кампанію проти України. В деяких областях ми вже зафіксували спроби зламу офіційних ресурсів держорганів, крім того, в соцмережах з’являються відверті фейки про наші військові навчання», – зазначив Сеник.

Читайте також: У російський СУ-30, що впав під Твер’ю, влучив снаряд іншого винищувача

При цьому зазначив, що у деяких областях було зафіксовано спроби зламу офіційних ресурсів держорганів, а у соцмережах з’являються відверті фейки про наші військові навчання.

Нагадаємо, що сьогодні на сайтах поліції Херсонської та Рівненської областей вранці 23 вересня з’явилися фейкові повідомлення.

Так, на сайті поліції Херсонської області хакери розмістили новину про нібито загибель восьми «американських військових радників» на Олешківському полігоні.

На сайті Рівненської поліції з’явилося повідомлення про нібито викид радіоактивних речовин з Рівненської АЕС, що стався на тлі військових навчань, та евакуацію населення.

У Нацполіції прокоментували появу таких «новин» і зазначили, що наразі сайт не працює.

«Сьогодні об 11:45 зафіксовано несанкціоноване втручання у роботу офіційного вебсайту Нацполіції. У зв’язку з цим на деяких інтернет-сторінках обласних управлінь поліції була поширена недостовірна інформація. Сайт Національної поліції України тимчасово відключений», – йдеться у повідомленні.