Газпром не дотримується положень рішення Стокгольмського арбітражного суду.

Польський енергетичний концерн PGNiG почав платити «Газпрому» не по виставленим російською компанією рахункам, а за ціною, встановленою арбітражним судом в Стокгольмі, який польська сторона виграла. У зв’язку з цим Варшава має намір поскаржитися до Єврокомісії за недотримання російською компанією вимог Стокгольмського арбітражу.

Про це компанія повідомила в поширеній в п’ятницю заяві.  

PGNiG повідомляє, що російський «Газпром» не підкорився положенням остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом PGNiG.

«Вирок, оголошений 30 березня 2020 року, змінив цінову формулу, використовувану для визначення ціни поставок в ямальському контракті. Тим не менш, Газпром не поважає рішення, винесене в результаті багаторічного арбітражу, і продовжує виставляти рахунки на основі застарілої формули ціноутворення», – йдеться в повідомленні.

Вказується, що PGNiG звернулася до постачальника за коригуванням виставлених в останні тижні рахунків, вказавши, що рішення суду є остаточним і обов’язковим для сторін. Російська сторона не відповіла.

«PGNiG вказує на відсутність реакції з боку підрядника як умисне невиконання рішення суду. Це є кричущим порушенням умов Ямальського контракту, оскільки на момент оголошення рішення арбітражного суду нова цінова формула автоматично стала частиною цього контракту», – йдеться в заяві.

Польська сторона також додала, що повністю поважає рішення арбітражного суду та його наслідки і «здійснює своєчасні платежі за газ, що поставляється в значеннях, що випливають з нових цінових умов».

Наголошується також що PGNiG зробить всі необхідні кроки для повного виконання арбітражного рішення, в тому числі стягнення переплати за постачання газу за Ямальським контрактом, що реалізується з листопада 2014 року.

За оцінкою PGNiG, розгляд Газпрому про недотримання рішення арбітражного суду може носити ознаки продовження зловживання домінуючим становищем.

«У цьому контексті слід нагадати, що антиконкурентна практика «Газпрому» в останні роки була предметом розгляду, проведеного Європейською Комісією, в якому PGNiG вказував, зокрема, на монополістичну цінову практику. PGNiG розглядає можливість повідомлення Комісії про антиконкурентну практику Газпрому, пов’язану з невиконанням положень арбітражного рішення», – підкреслено в заяві.

Нагадаємо. В кінці березня 2020 року РGNiG виграв арбітражний розгляд з «Газпромом» щодо цін на газ. Сума компенсації складе 1,5 млрд доларів. «Газпром експорт» заявив, що вивчає рішення суду і вважає, що поки давати будь-які оцінки сумами можливих виплат передчасно.

Польська компанія наголосила, що, відповідно до остаточного рішення, арбітражний суд змінив формулу ціни на купівлю газу, що поставляється «Газпромом» за Ямальським контрактом, зробивши її більш близькою до ринкової. Нова ціна контракту, яка встановлена ​​арбітражним судом, стосується поставок газу з 1 листопада 2014 року, тобто з дати, коли PGNiG подала заявку на перегляд контрактної ціни.