Секретар РНБО розповів, як російські спецслужби використовують окремі релігійні структури. Він зазначив, що зараз спостерігається активізація на тлі підготовки до проведення місцевих виборів.

Про це йдеться на сайті Ради національної безпеки і оборони України.

Секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував головні ризики та загрози, пов’язані з процесом підготовки та проведення виборів до місцевих рад.

Він зазначив, що одним з ефективних важелів впливу є різноманітні релігійні структури, які виправдовують російську агресію та просувають тези російської пропаганди.

«Одним з дієвих інструментів російської гібридної війни проти України є використання релігійних структур у форматі проведення різноманітних «конференцій», «круглих столів», «міжнародних форумів», «хресних ходів» тощо. Мета таких заходів – просування ідей так званого «руського миру», виправдання російської агресії проти України, просування антиукраїнських тез російської пропаганди», – зазначив він.

За словами Данілова, спецслужби використовували такий підхід і раніше, завдяки чому й відбулися події 2014 року.

«Подібна багаторічна діяльність спецслужб Російської Федерації в попередні роки стала одним з основних чинників, які зробили можливими тимчасову окупацію Кримського півострову та частини території Донецької і Луганської областей», – зазначив він.

Секретар РНБО України додав, що Апарат РНБО України та правоохоронні органи слідкують за ситуацією, і нагадав про відповідальність.

«Організаторам різноманітних «мирних форумів» хотілося би нагадати про кримінальну відповідальність за антидержавну діяльність і зазначити, що Апарат РНБО України уважно відслідковує ситуацію в державі напередодні виборів, а правоохоронні органи України відреагують на будь-які спроби розхитування внутрішньополітичної ситуації», – наголосив Данілов.

Нагадаємо. Місцеві вибори відбутися 25 жовтня 2020 року.