Міністерство оборони офіційно повідомило, що не може організувати харчування військових по-новому через нестачу кухарів. А кухарів не вистачає через неможливість виділити достатню кількість посад. Тож повного переходу ЗСУ на нове харчування не буде.

Про це йдеться в матеріалі Ukrainian Military Pages.  

Прессекретарка міністра оборони Світлана Павловська повідомила, що на нову систему харчування таки перейдуть кілька частин. А решта буде харчуватися з використанням аутсорсингу.

«Керівництвом Міністерства оборони і командуванням ЗС України було прийнято рішення щодо переведення на систему харчування за Каталогом певної кількості військових частин. Всі інші харчуються з використанням аутсорсингу. Це система, яка передбачає повний цикл дій суб’єкта господарювання від закупівлі продуктів до подачі готової їжі на стіл», – повідомила вона.

Раніше Міноборони звітувало про успіхи у цьому напрямку, але зараз виникла несподівана проблема, яка стосується нездатності утримувати штатних кухарів у частинах ЗСУ.

Вирішити питання з харчуванням Міністерство оборони планує через… оплату за приготування їжі та зберігання продуктів комерційним фірмам. Варто зазначити, що цей процес неможливо контролювати, через що й була ініційована реформа в 2015 році.

«Суб’єкт господарювання лише закуповує продукти харчування і доставляє їх на місце. Решта заходів, зокрема зі зберігання, приготування та подачі на стіл забезпечуються особовим складом відповідної служби військових частин. Цей штат становить кілька тисяч осіб у військах і на даний момент, в умовах збройного протистояння, відсутня можливість виділяти таку кількість штатних посад для сфери обслуговування», – заявили в Міноборони.

Більш того, у заяві констатували, що з ними відмовляються укладати контракти.

«Ми вимушені констатувати й той факт відмови деяких суб’єктів господарювання в рамках аутсорсингу від укладання з нами договорів. Це пояснюється карантином. Люди елементарно бояться», – заявила прессекретарка міністра оборони.

У підсумку заяви вона звернулась до всіх «фейсбукерів» і користувачів телеграм каналів з вимогою «не маніпулювати цією заявою».

«Ви зі своїми маніпуляціями і істеріями просто граєте на руку ворогу», – додала Павловська.

Ukrainian Military Pages нагадало, що «після першої заяви про зрив реформи харчування, яку подали під соусом проблем через епідемію коронавірусної інфекції, волонтер та керівник проектного офісу реформ МОУ Діана Петреня, що керувала цією реформою на її початку, виступила з досить різкою заявою на адресу вищого військового керівництва, яке повертає старі схеми».

До цього, реформу з липня 2019 року через суд намагалася загальмувати приватна підприємниця (неодноразова учасниця продовольчих тендерів МОУ). Суд, який відбувся 12 березня 2020, підтвердив правомірність застосування нової системи харчування в ЗС України.

Після перемоги в суді Міноборони тепер власноруч зупиняє реформу.

Нагадаємо. Кілька днів тому перший заступник міністра оборони України Іван Руснак заявив, що уряд має терміново винести на розгляд парламенту зміни до бюджету для безперервного забезпечення харчуванням військовослужбовців ЗСУ у 2020 році, тому що нинішній термін надання послуг з харчування закінчиться 21 березня.

25 лютого Міноборони заявило, що з 1 березня всі бойові частини ЗСУ переведуть на систему харчування по Каталогу, який містить 409 видів продуктів на вибір. Інші військові частини перейдуть на нову систему поступово, починаючи з 1 червня.