Оператор газотранспортної системи Німеччини Gascade направив газ з газопроводу «Ямал – Європа» реверсом назад до Польщі після закінчення контракту з російським «Газпромом».

Про це повідомляють російські ресурси.

Вказується, що інформацію вони отримали у пресслужбі компанії.

«У нас є заявки на прокачування в «Малнів»для входу і виходу. На підставі суми заявок газопотік був змінений сьогодні у вівторок, за погодженням з оператором мережі, між 7 і 12 годинами. З 12 години прокачування йде з Німеччини до Польщі», – заявили в компанії.

Згідно з даними на сайті оператора, прокачування через газопровід «Ямал – Європа» в сторону Німеччини впала з дев’яти мільйонів кіловат-годин у неділю до 461,5 тисячі кіловат-годин у понеділок і до 8:00 вівторка повністю припинилася.

З 11:00 до 12:00 в сторону Польщі газопроводом надійшло 956 кіловат-годин, зараз обсяги збільшені до 2,2 мільйона.

В останній раз реверс газу по «Ямал – Європі» з Німеччини до Польщі відбувався в липні 2019 року.

Контракт на транзит російського газу через Польщу закінчився 16 травня, і з 17 травня прокачування проходить тільки за результатами аукціонів. Так, на червень заброньовано близько 94% потужностей газопроводу.

У свою чергу, офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов вважає, що це не надовго. На його думку, компанія використовує цей маршрут «за потребою», а поставки газу через Польщу так чи інакше будуть тривати.